Externe

Război în Ucraina. Cine este „Sedoi”, mercenarul cu care Putin vrea să-l înlocuiască pe Prigojin. Marea Britanie: e „directorul executiv” al Grupării Wagner

schedule 15 iul. 2023, 09:01

Război în Ucraina. Cine este „Sedoi”, mercenarul cu care Putin vrea să-l înlocuiască pe Prigojin. Marea Britanie: e „directorul executiv” al Grupării Wagner
Foto: Captura BBC News

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că le-a propus luptătorilor din Grupul Wagner ca un mercenar de rang înalt din rândurile lor, cunoscut sub numele de „Sedoi” („Căruntul” în rusă), să îi comande în locul lui Evgheni Prigojin. Marea Britanie l-a descris în documentele sale de sancţiuni în legătură cu Siria, drept directorul executiv al Wagner.

Putin vrea să-l înlocuiască pe Prigojin cu Sedoi. Este „directorul executiv” al Grupării Wagner

Putin a spus că „Sedoi” este comandantul de facto al companiei Wagner, conform ziarului Kommersant. „Sedoi” este numele de război al lui Andrei Troșev, un comandant Wagner de rang înalt, aflat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene. Identitatea sa este confirmată și de documente oficiale franceze, de surse cu cunoștințe în domeniu și de informații din presa rusă. 

Trezoreria Franței descrie indicativul lui Troșev drept „Siedoy”. Printre asociații săi se numără Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale de informații militare GRU și fondator al Wagner, transmite UE.

Canalele pro-Wagner de pe Telegram au relatat, în mod repetat, că Troșev este cunoscut după indicativul „Sedoi” și că este unul dintre comandanții de rang înalt din Wagner. 

UE l-a descris drept „directorul executiv (şeful de personal) al Grupului Wagner” într-un document din 2021, care spune, de asemenea, că este membru fondator al grupului. 

„Andrei Troşev este direct implicat în operaţiunile militare ale Grupului Wagner în Siria”, a spus UE. 
„El a fost implicat în special în zona Deir al-Zor. Ca atare, el oferă o contribuţie crucială la efortul de război al (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad şi, prin urmare, sprijină şi beneficiază de pe urma regimului sirian”, menţionează documentul UE.

De asemenea, Marea Britanie l-a descris pe Sedoi, în documentele sale de sancțiuni în legătură cu Siria, drept directorul executiv al Wagner.

Troşev a luptat în Afganistan în timpul războiului de 10 ani al Uniunii Sovietice de acolo, iar după căderea Uniunii Sovietice a servit în Caucazul de Nord în armata rusă, apoi în SOBR, o unitate de forțe speciale de reacție rapidă a Ministerului de Interne rus, unde era comandant. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---