Externe

Estonia acuză Biserica Ortodoxă Rusă de sponsorizarea agresiunii militare împotriva Ucrainei

schedule 08 mai 2024, 16:02

Estonia acuză Biserica Ortodoxă Rusă de sponsorizarea agresiunii militare împotriva Ucrainei
Sursa foto: Shutterstock
Parlamentul Estoniei a declarat Biserica Ortodoxă Rusă sponsor al agresiunii militare în Ucraina, acuzând Patriarhul Kirill de sprijinirea războiului.

Parlamentul Estoniei a adoptat o rezoluție prin care Biserica Ortodoxă Rusă este declarată „instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federației Ruse” împotriva Ucrainei. Patriarhul Kirill al Moscovei, liderul Bisericii, este acuzat de sprijinirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și de promovarea ideologiei "Lumii ruse" ca mijloc de justificare a agresiunii și extinderii influenței rusești.

Rezoluția subliniază că declarația se referă la biserica ca instituție, nu la enoriașii săi, menținând dreptul constituțional la libertatea religioasă. Anterior, Estonia a acuzat liderii Bisericii Ortodoxe Estone, sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, de sprijinirea conflictului armat. Mitropolitul Evghenii, liderul acestei ramuri, a fost nevoit să părăsească Estonia după ce guvernul a refuzat să-i reînnoiască permisul de ședere, în urma declarațiilor sale pro-agresiune.

Ucraina a formulat acuzații similare împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, legată de Patriarhia Moscovei, pentru susținerea războiului. În aprilie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că Mitropolitul Arsenie, slujitor în regiunea Donețk, este suspectat de divulgarea de informații despre pozițiile trupelor ucrainene.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---