Externe

Estonia intenționează să declare Patriarhia Ortodoxă de la Moscova drept „organizație teroristă”

schedule 12 apr. 2024, 16:07

Estonia intenționează să declare Patriarhia Ortodoxă de la Moscova drept „organizație teroristă”
Foto: Asatur Yesayants/Shutterstock
Estonia propune declararea Patriarhiei Moscovei ca „organizație teroristă”, legând-o de Putin și activități globale teroriste.

Ministerul de Interne al Estoniei a propus Parlamentului țării să declare Patriarhia Ortodoxă de la Moscova ca fiind o „organizație teroristă”. Ministrul Lauri Läänemets a făcut această declarație în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune ETV, subliniind că Patriarhia este subordonată președintelui rus Vladimir Putin și implicată în activități teroriste la nivel global.

Această mișcare vine după ce Estonia a recunoscut Rusia ca stat terorist în octombrie 2022. Läänemets a comparat Patriarhia Moscovei cu organizațiile teroriste islamice, menționând că, deși decizia nu va închide bisericile, va întrerupe legăturile cu Moscova. Totuși, Biserica Ortodoxă Estoniană afiliată Patriarhiei Moscovei, care numără aproximativ 100.000 de adepți, nu va fi inclusă în această desemnare.

Ministrul a subliniat că diverse congregații ale Patriarhiei Moscovei active în Estonia nu sunt direct influențate de Moscova, dar subordonarea lor față de Patriarhie constituie o amenințare la adresa securității naționale. Läänemets a cerut de patru ori reprezentanților Patriarhiei să dea socoteală cu privire la problemele de securitate și a avertizat că mesajele Patriarhului Kirill sunt puternice și pot influența acțiunile anumitor persoane în Estonia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat propunerea Estoniei ca fiind lipsită de inteligență, fără a intra în detalii suplimentare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---