Externe

Rusia, atacuri după contraofensiva Ucrainei. Putin a ordonat un bombardament puternic

schedule 02 mai 2023, 08:34

Rusia, atacuri după contraofensiva Ucrainei. Putin a ordonat un bombardament puternic
Foto: Cristopher rogel blanquet/Shutterstock

Rusia pare că se teme de contraofensiva ucraineană, așa că președintele rus Vladimir Putin încearcă să o oprească din fașă și a ordonat un bombardament puternic. Doi oameni au fost răniți și 40 răniți. Rusia susține că loviturile au țintit depozite de arme și fabrici de muniții. La rândul ei, armata ucraineană a efectuat operațiuni de sabotaj pe teritoriul rus, soldate chiar și cu deraierea unui tren. Pe frontul din Bahmut, soldații lui Zelenski au reușit să îi alunge pe inamici. Situația rămâne dificilă. 

Rusia, atacuri după contraofensiva Ucrainei. Kievul, acte de sabotaj împotriva Moscovei

Rusia a lansat 18 rachete către mai multe regiuni ucrainene. 15 dintre acestea au fost interceptate, dar restul au lovit orașul Pavlograd, unde doi oameni au fost omorâți și 40 răniți, iar 19 blocuri și 25 de case au fost distruse sau avariate.

„Rachetele teroriştilor au lăsat fără viaţă doi oameni, doi tineri. Condoleanţe familiilor. Alţi 40 de oameni - femei, copii şi bărbaţi - au primit îngrijiri medicale pentru răni şi traumatisme”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că au fost însă vizate ținte militare. Atacurile sunt un semn că Rusia se teme de contraofensiva ucraineană, care ar putea fi lansată după 15 mai.

În așteptarea mișcării Kievului, armata moscovită a construit un sistem de tranșee imens în regiunile ocupate din Ucraina, inclusiv în nordul Peninsulei Crimeea, au transmis serviciile de informații britanice. 

Sabotaj în Rusia

Partizanii continuă actele de sabotaj în Rusia. Un tren încărcat cu combustibil a deraiat în regiunea Bryansk după ce șinele au fost aruncate în aer. În altă parte, liniile de curent electric au fost puse la pământ. 

Acțiunile îngreunează cu mult aprovizionarea trupelor de pe front. De altfel, șeful grupării Wagner a amenințat cu retragerea din Bahmut, în cazul în care nu va primi repede muniție din partea Kremlinului. 

Papa, afectat de numărul mare de victime

Papa Francisc, afectat puternic de numărul mare de victime, a intervenit pentru încheierea conflictului. Suveranul pontif a spus că s-a implicat și în repatrierea copiilor ucraineni răpiți de ruși din teritoriile cucerite.

„Toată lumea este interesată de drumul către pace. Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în curs acum, dar încă nu este publică”, a declarat Papa Francisc. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---