Social Economic

Agenția de rating Fitch a modificat perspectiva de ţară pentru România de la „negativ” la „stabil”

schedule 25 mar. 2023, 14:25

Agenția de rating Fitch a modificat perspectiva de ţară pentru România de la „negativ” la „stabil”
William Barton / Shutterstock

Agenţia de rating Fitch a revizuit ratingul României şi a modificat perspectiva de ţară de la negativă la stabilă, a anunțat Ministerul Finanţelor. Decizia companiei a fost determinată de stabilizarea datoriei publice, de stabilitatea politică şi de reducerea riscurilor în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Fitch a modificat perspectiva de ţară pentru România

Ministerul Finanțelor a anunțat recent că agenția de rating Fitch a modificat perspectiva de țară pentru România, de la negativ la stabil, aceasta fiind prima modificare pozitivă a perspectivei ratingului din aprilie 2020.

”Agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 24 martie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de aceasta agenţie din aprilie 2020”, a transmis Ministerul Finanţelor.

Potrivit Ministerului, revizuirea perspectivei ratingului României se datorează stabilizării datoriei publice şi adoptarea unor politici cu scopul de a asigura o consolidare fiscală graduală. De asemenea, potrivit agenției, această schimbare a fost influențată şi de stabilitatea politică din România, reducerea riscurilor în ceea ce privește războiul din Ucraina şi criza energetică.

„Decizia Fitch Ratings reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a agendei Guvernului României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmarea că măsurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi extrem de aşteptate de către toţi partenerii noştri externi. Totodată, trebuie remarcate şi estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Ce spune agenția Fitch despre economia României din următorii ani

În analiza realizată de agenția de rating Fitch, aceasta a specificat că atât rezistența economică de care a dat dovadă România în 2022, cât şi stabilitatea politică a contribuit la abordarea crizei declanșate în urma războiului din Ucraina și crizei energetice.

După părerea agenției, economia României va raporta o creştere de 2,3% în anul 2023, și o creștere de 3% în anul 2024, dacă România va beneficia de fonduri europene din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

”Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt stabilizarea fermă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu şi reducerea deficitului fiscal, ca urmare a implementării eficiente a strategiei fiscale a guvernului, precum şi reducerea riscurilor referitoare la finanţarea externă prin îmbunătăţirea structurală a poziţiei deficitului de cont curent ce ar duce la o scădere a îndatorării externe şi/sau la îmbunătăţirea rezervelor externe”, subliniază Ministerul Finanţelor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---