Articolul strecurat în Legea Pensiilor care ar putea afecta toţi angajaţii
Mai clar, a fost găsit un articol care arată că, dacă se constată depăşirea cheltuielilor cu pensiile publice, Guvernul poate crește CAS.
„V-am făcut toate declarațiile”, a răspuns ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în fața acestei remarci.
Acum, salariații din România achită o contribuție de asigurări sociale egală cu 25% din salariul brut. Din această sumă, o parte de 3,75% este contribuția la Pilonul II. De la 1 ianuarie 2024, contribuția la pensiile private va crește la 4,75%, ceea ce înseamnă că suma dusă lunar la bugetul pensiilor de stat va fi de 20% din salariul brut.
Un articol strecurat în Legea Pensiilor permite Guvernului să majoreze contribuţia de asigurări sociale în cazul în care cheltuielile totale cu pensiile vor depăşi estimările Statului ca procent din PIB.
Citește și:
Mercur intră în retrograd pe 21 aprilie. Cum ne influențează
100 + Întrebari de cultura generala (cu raspunsuri) din toate domeniile
Fiica lui Florin Salam, primele declarații după ce s-a spus că are probleme în relație
Întrebat despre această „fereastră” din lege, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: „Este un articol pe care îl au toate statele membre UE, este o pârghie a Comisiei pentru fiecare stat”.
Executivul promite o mărire a pensiilor în două etape, în 2024. Indexarea cu inflația, adică o creștere de 13,8% de la 1 ianuarie, și o nouă majorare după recalcularea pensiilor în septembrie, în prag de alegeri. În total, Guvernul prognozează că pensiile românilor vor consuma din buget 146 de miliarde de lei anul viitor, cu 25 de miliarde în plus față de 2023.
„Nu vor fi tăieri. Nu vor fi taxe suplimentare. Este evident că trebuie făcute reforme pentru o mai bună colectare şi pentru scăderea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Nu există softul pentru recalcularea pensiilor
Legea adoptată de Parlament va ajunge la promulgare pe masa președintelui României, Klaus Iohannis. Mai apoi, Guvernul va stabili normele de aplicare. Dar mai rămâne o problemă: nu există softul pentru recalcularea pensiilor, cel puțin deocamdată. Este vorba despre programul informatic bazat pe noua formulă de calcul, o aplicație care va fi instalată pe toate calculatoarele din casele județene de pensii.
Citește și:
Maratonul interviurilor din e-Commerce la ecomTEAM
Atacant spaniol: „Nu realizăm ce am făcut, dar am intrat în istorie”
Revoluția neașteptată: Angajații revin la SMS-uri în era Slack și WhatsApp
„Timpul este foarte scurt, foarte condensat. Avem termen trei luni de zile să facem aceste norme şi după aceea vom putea să facem noul program informatic care să respecte noua lege a pensiilor”, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.