Social Politic

Legile Educației. Reguli noi pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat: schimbările intră în vigoare peste 4 ani

schedule 28 feb. 2023, 06:40

Legile Educației. Reguli noi pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat: schimbările intră în vigoare peste 4 ani
Foto: Shutterstock.com

Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut publice, luni, noile proiecte consolidate ale Legilor Educației, care aduc reguli noi pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Deşi vor intra în vigoare peste 4 ani, părinţii şi elevii le contestă deja.

Noile legi ale Educației aduc reguli noi pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Noile Legi ale Educației prevăd Evaluarea Națională pentru toți copiii de clasa a opta. Mai mult, liceele care dovedesc faptul că au o concurență mare la anumite specializări, pot organiza examene proprii de admitere pentru candidați.

„Liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv. Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Chiar dacă schimbările vor intra în vigoare peste 4 ani, revoltați, părinții și elevii le contestă deja. „Nu suntem de acord cu admiterea. Creăm discriminare în sistemul educaţional ca să nu mai vorbim de meditaţii Luam în calcul stresul la care copiii vor fi supuşi într-un timp atît de scurt", a declarat un părinte.

Modificări și pentru profesori

Noul Bacalaureat va aduna 10 probe, iar elevii de la profilul tehnologic vor avea un examen propriu. „Rămânem cu două probe de competențe lingvistice la limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare. Ce avem in plus faţă de formula de acum este o probă aşa zis complementară pentru competențe de bază care pentru profilul uman va fi la matematică sau ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane”, a adăugat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Elevii vor putea da toate probele de competențe în timpul anului școlar. În plus, Legile Educației în noua variantă aduc modificări și pentru profesori. Specializarea de învățător rămâne la liceele pedagogice. Profesorii care vor preda în mediul rural vor primi o bursă egală cu salariul mediu brut dacă garantează că rămân în zonele defavorizate timp de cinci ani.

Ministrul Deca promite și salarii mai mari pentru profesori. Cât despre etică, mandatele rectorilor vor avea o durată de cinci ani și se vor putea înnoi numai o singură dată.

„Tezele devin documente publice timp de 90 de zile în aşa fel încât oricine să le poată consulta şi să poată sesiza eventualele abateri înainte ca teza să fie susţinută”, a precizat Ligia Deca, ministrul Educației.

Profesorii din primar, formați de universități

Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii pentru învăţământ primar, iar masteratul didactic va fi generalizat, urmând să se acorde o bursă lunară egală cu salariul mediu brut pentru cei înscrişi în program. 

„Încercăm să profesionalizăm cariera didactică. (...) Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. (...) Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior.
Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare. (...) Creştem sprijinul pentru cadrele didactice pentru Corpul de Mentorat şi Licenţiere Didactică. (...) Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. (...)
Pentru a-l face atractiv, vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, aducă cu salariul unui debutant, care se acordă celor înscrişi în program, indiferent dacă aceştia au parcurs deja un alt masterat sau vor parcurge în viitor”, a explicat ministrul Educaţiei.

Oficialul vrea ca noile legi să ajungă pe masa guvernului în data de 8 martie. Apoi urmează dezbaterea parlamentară. Pentru ca legea să intre în vigoare din 2024, proiectul trebuie să fie aprobat în Parlamentul până la începutul lunii septembrie. Impactul bugetar ajunge la 31 de miliarde de lei pentru sistemul de învățământ preuniversitar și la aproape 6 miliarde pentru sectorul universitar. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---