Vacanța de iarnă a elevilor ar putea fi prelungită de greva profesorilor
Angajații din învățământ își cer drepturile salariale promise de Executiv după cea mai mare grevă generală din ultimii 18 ani. Din 2024, dascălilor ar trebui să li se acorde o majorare medie de 20% din salariul de învățământ.
„Are acum 5.400, dacă facem diferența 6.800 - 5.400 e 1.400 per total, 50 la sută însemană 700 de lei. Se poate oricând face o grevă, așa cum s-a mai întâmplat în România, am mai avut greve, sperăm să nu se ajungă la o grevă, dar nu ne împiedică faptul că avem un contract de muncă”, a spus Simion Hăncescu, președinte FSLI, pentru Observator.
Situația este mai dificilă în cazul directorilor de școală sau licee care au ajuns să aibă salarii mai mici decât colegii de la catedră. Mulți spun că își vor da demisia de anul viitor dacă nu primesc bani în plus.
Citește și:
Sfaturi pentru o vacanță la schi la un preț avantajos
Zile libere de la stat. Țările din Europa cu cele mai multe zile libere legale
Când intră elevii în vacanța de iarnă. Calendarul anului școlar 2023-2024
Părinții sunt de părere că profesorii ar trebui să aibă salarii mai mari, dar nu văd cu ochi buni o nouă grevă generală. „Dacă am intra din nou într-o grevă la nivel național ar fi foarte, foarte multe pierderi la nivelul sistemului. Este absolut normal că actualul guvern să își respecte promisiunea și profesorii să primească”, Iulian Cristache, Federația Părinților.
România este în topul clasamentului și cu cel mai fragmentat an școlar. Sărbătorile legale și punțile însumează 120 de zile libere. În această săptămână, de exemplu, copii au fost trei zile de școală. De Sfântul Andrei și de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, adică joi și vineri, nu se țin cursuri, apoi urmează vacanța de iarnă, care ține până pe 7 ianuarie.
După trei săptămâni de grevă profesorii au obținut: o mărire salarială de 25%, o primă tranșă de creșteri, pe noua grilă ce urmează să fie stabilită, de 50% de la 1 ianuarie 2024, versus 45% cât li s-a oferit anterior. Tot de anul viitor încep să primească vouchere anuale de 1.500 de lei până în 2027.
Citește și:
Când revin elevii la ore anul 2024. Structura anului școlar 2023-2024
Încă o minivacanță pentru români: urmează 5 zile libere
Calendarul anului școlar 2023-2024. Care este structura anului de învățământ și ce vacanțe au elevii
În noua lege a salarizării, nicio leafă nu va fi sub salariul mediu pe economie la momentul intrării în vigoare (acum acesta este în prezent de 4.200 de lei net), dar creșterea se va face etapizat. „prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”, este menționat în Nota de fundamentare a ordonanței de urgență;
În fiecare an, de 5 octombrie, Ziua Educației, vor primi un voucher de 1.500 de lei.