Social

Bugetarii amenință cu un nou val de proteste. Promisiunile Guvernului nu mai sunt credibile

schedule 12 dec. 2023, 10:14

Bugetarii amenință cu un nou val de proteste. Promisiunile Guvernului nu mai sunt credibile
Cristi Croitoru/Shutterstock

Angajații din Sănătate, profesorii, poliţiştii şi funcţionarii publici ies în stradă pentru a protesta. Aceștia cer majorarea salariilor, după un șir lung de promisiuni deșarte făcute de Guvern. Oamenii spun că s-au săturat de minciuni și de promisiuni care, într-un final, nu văd lumina zilei.

Val de proteste al bugetarilor din România. Angajații cer salarii decente

Angajații din mai multe domenii amenință că vor porni un val de proteste în țară, în pragul sărbătorilor de iarnă. Bugetarii din Sănătate, profesorii, poliţiştii şi funcţionarii publici spun că le-a ajuns cuțitul la os și că nu mai pot continua să creadă minciunile Guvernului, care le tot promite majorări de salarii.

Marcel Ciolacu i-a chemat la discuții, marți, pe liderii sindicatelor şi patronatelor, după ce Guvernul a anunţat că din 1 ianuarie 2024, sporturile bugetarilor vor fi plafonate, voucherele de vacanţă vor fi eliminate, iar salariile vor fi majorate cu doar 5%, mult sub rata inflației.

Poliţiştii au protestat în fața sediului Ministerului de Finanţe, iar grefierii au ieşit în faţa instanţelor în aproape toată țara. Au avut o întâlnire și cu ministrul Marcel Boloș, însă nu au ajuns la un consens.

"Vrem doar să se aplice grila salarizării, legea salarizării pentru angajații din acest sistem de ordine și apărare publică. Le pregătim și o surpriză de Crăciun și Revelion pentru că vom bloca frontiera română prin tot ce înseamnă respectarea la virgulă a persoanelor care intră și ies din țară.
La anul să își păzească singuri tot ce înseamnă buletine de vot și tot ce ține de procesul electoral", a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Grefierii din toată ţara au protestat în faţa insituţiilor unde lucrează, fiind total nemulțumiți și indignați de actuala lege a salarizării prin care salariile lor ar fi fost calculate greșit. Aceștia spun că vor participa doar la şedinţele urgente şi nu vor mai asigura permanenţa.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---