120 de zile libere pentru elevii români în anul școlar 2023-2024
Deși școala a început de aproape o lună, clopoțelul anunță deja primele zile libere pentru copii: 5 octombrie, de Ziua Profesorului, și 27 octombrie, pentru elevii din București și Ilfov, de Sfântul Dumitru. După alte trei zile, bate la ușă vacanța de toamnă.
Bucuria elevilor este grija părinților. Fiecare trebuie să gândească repede o variantă pentru a-i găsi un loc sau o activitate copilului cât timp părintele se află la muncă.
Sindicatele spun că liberele nu sunt răsplata potrivită pentru dascăli. „În timp ce zilele din alte domenii de activitate sunt sărbătorite, mai beneficiază și de prime, în sistemul educațional singură recunoaștere este această zi liberă suplimentară”, a declarat Marius Nistor, lider sindicat.
Citește și:
Vacanța de iarnă a elevilor s-ar putea prelungi, dacă profesorii nu primesc bani în plus
Prima zi din noul an școlar. Elevii, unii întâmpinați cu baloane, alții cu schele
Trenurile Soarelui pornesc spre litoral. 32 de garnituri vor circula spre Marea Neagră
După primul modul, urmează o lună de cursuri pentru copii și o minivacanță, între 30 noiembrie și 3 decembrie. Peste încă trei săptămâni va fi vacanță de iarnă și continuăm la fel și în 2024. 120 de zile libere sunt în total în acest an școlar.
Așa se face că suntem în topul țărilor europene în ceea ce privește acest capitol. Olanda are 77 de zile libere, iar Danemarca 93. Suntem depășiți doar de Malta, Letonia, Estonia și Franța.
„Există în toate statele o serie de zile libere consfinţite prin contractul colectiv de muncă sau prin structura anului şcolar. Cred că ceea ce este important este să avem o ritmicitate potrivită”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
Elevii au în acest an şcolar 8 perioade de vacanţă în total, în timpul celor 5 module.