Social

O nouă pârtie de schi s-a deschis în România, după 30 de ani de la primele lucrări

schedule 22 ian. 2024, 09:44

O nouă pârtie de schi s-a deschis în România, după 30 de ani de la primele lucrări
Serenity-H/Shutterstock

Într-un județ din România a fost deschisă o nouă pârtie de schi, după 30 de ani de când au început primele lucrări.

O nouă pârtie de schi în România

Românii se pot bucura de o nouă pârtie de schi la ei acasă. O nouă pârtie de schi s-a deschis în România, după 30 de ani de când au fost începute primele lucrări la ea.

Pârtia are un telescaun modern cu o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, iluminare nocturnă şi un sistem avansat de pregătire a zăpezii artificiale.

Datorită proiectului a fost modernizat și drumul de acces spre baza pârtiei, alimentarea cu energie electrică şi apă potabilă a zonei turistice, în realizarea lacului de acumulare, a rezervorului de apă şi a staţiei de tratare a apei. Totodată, au fost instalate grupuri sanitare, a fost achiziţionată o maşină de bătut zăpada şi au fost construite un punct de prim ajutor şi o bază Salvamont.

Noua pârtie de schi se găsește în județul Satu Mare, în stațiunea de schi Luna Şes. Aceasta este amenajată pe pantele vestice ale Munţilor Gutâi, la poalele Vârfului Pietroasa (1.200 m) şi pe cursul superior al pârâului Talna Mare, la 8,5 km de oraşul Negreşti-Oaş, în una dintre cele mai pitoreşti zone ale României - "Ţara Oaşului".

Pârtia are un grad de dificultate medie (simbol roşu) şi este destinată schiorilor cu competenţe medii şi avansate de schi alpin. Aceasta are o pantă medie de 23%, lungimea este de 2.100 metri, lăţimea are aproximativ 50 de metri şi se întinde pe o suprafaţă de 9,5 hectare.

"Visul iniţial a pornit din anii '80, de pe vremea comuniştilor, când s-a făcut o defrişare care astăzi este pentru telescaun, pe urmă a urmat de la începutul anilor 2000 printr-un proiect PHARE cu Borşa de achiziţionare de telescaun, pe urmă a fost un alt impuls la infrastructura de bază, mă refer la aducţiunea de curent, apă, drum, trebuia făcută o infrastructură de mai bine de 11 km până la baza pârtiei.
Ultima etapă a fost defrişarea, obţinerea avizelor a durat trei ani şi multe alte piedici. Important este ca în 2024 să pornim cu o pârtie funcţională şi mă gândesc ca întreaga zonă să fie funcţională", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba.

Lucrările au o valoare totală de 71.678.934 lei, iar finanțarea lucrărilor a fost asigurată din bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, precum şi din bugetul Judeţului Satu Mare şi bugetul oraşului Negreşti-Oaş. Investiţia este administrată de Consiliul Local Negreşti-Oaş.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---