O nouă pârtie de schi în România
Românii se pot bucura de o nouă pârtie de schi la ei acasă. O nouă pârtie de schi s-a deschis în România, după 30 de ani de când au fost începute primele lucrări la ea.
Pârtia are un telescaun modern cu o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, iluminare nocturnă şi un sistem avansat de pregătire a zăpezii artificiale.
Datorită proiectului a fost modernizat și drumul de acces spre baza pârtiei, alimentarea cu energie electrică şi apă potabilă a zonei turistice, în realizarea lacului de acumulare, a rezervorului de apă şi a staţiei de tratare a apei. Totodată, au fost instalate grupuri sanitare, a fost achiziţionată o maşină de bătut zăpada şi au fost construite un punct de prim ajutor şi o bază Salvamont.
Noua pârtie de schi se găsește în județul Satu Mare, în stațiunea de schi Luna Şes. Aceasta este amenajată pe pantele vestice ale Munţilor Gutâi, la poalele Vârfului Pietroasa (1.200 m) şi pe cursul superior al pârâului Talna Mare, la 8,5 km de oraşul Negreşti-Oaş, în una dintre cele mai pitoreşti zone ale României - "Ţara Oaşului".
Citește și:
Cine sunt noii jurați Chefi la Cuțițe. Vor fi patru, în loc de trei
Raluka și Ana Baniciu, primele declarații după ce s-au întors din Israel
Pârtia are un grad de dificultate medie (simbol roşu) şi este destinată schiorilor cu competenţe medii şi avansate de schi alpin. Aceasta are o pantă medie de 23%, lungimea este de 2.100 metri, lăţimea are aproximativ 50 de metri şi se întinde pe o suprafaţă de 9,5 hectare.
"Visul iniţial a pornit din anii '80, de pe vremea comuniştilor, când s-a făcut o defrişare care astăzi este pentru telescaun, pe urmă a urmat de la începutul anilor 2000 printr-un proiect PHARE cu Borşa de achiziţionare de telescaun, pe urmă a fost un alt impuls la infrastructura de bază, mă refer la aducţiunea de curent, apă, drum, trebuia făcută o infrastructură de mai bine de 11 km până la baza pârtiei.
Ultima etapă a fost defrişarea, obţinerea avizelor a durat trei ani şi multe alte piedici. Important este ca în 2024 să pornim cu o pârtie funcţională şi mă gândesc ca întreaga zonă să fie funcţională", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba.
Lucrările au o valoare totală de 71.678.934 lei, iar finanțarea lucrărilor a fost asigurată din bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, precum şi din bugetul Judeţului Satu Mare şi bugetul oraşului Negreşti-Oaş. Investiţia este administrată de Consiliul Local Negreşti-Oaş.