Educație Social

Ligia Deca: „Dacă profesorii nu se întorc la ore săptămâna viitoare, va trebui să... ”

schedule 02 iun. 2023, 15:26

Ligia Deca: „Dacă profesorii nu se întorc la ore săptămâna viitoare, va trebui să... ”
LCV / Shutterstock

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că în cazul în care profesorii nu vor reveni la muncă începând de săptămâna viitoare, atunci trebuie de luat în calcul reprogramarea examenelor și încheierea mediilor. Ministrul a venit cu un apel către toți dascălii din România care au intrat îmn grevă din 22 mai.

Deca, despre Evaluarea Națională, Bacalaureat și încheierea mediilor

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că negocierile pentru celelalte revendicări cu sindicaliștii pot continua simultan. Oficialul spune că sute de mii de elevi din România au nevoie ca profesorii să revină la ore, deoarece tinerii au nevoie să susțină Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul. Examenele sunt pe ultima sută de metri, iar elevii au pierdut două săptămâni de pregătire.

În viziunea ministrului, dacă profesorii nu se vor întoarce la ore, perioadele pentru examene și încheierea mediilor vor fi prelungite.

”În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a avertizat Ligia Deca.

În cadrul conferinței de presă de vineri, Ministrul Educației a declarat că până în momentul de față nu a fost modificat calendarul examenelor naţionale, însă pentru ca acesta să fie respectat este nevoie ca profesorii să revină la şcoală.

“Până acum am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a până pe 9 iunie. Am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de bacalaureat tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie. Este foarte important pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educație roagă toți profesorii din România să revină la ore

Ministrul Deca spune că profesorii ar fi de dorit să revină la ore, iar concomitent să continue dialogul pentru revendicările lor.

“Considerăm că putem avea dialogul pe alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în formatele pe care domnul prim-ministru le-a anunţat deja ieri, şi anume în ceea ce priveşte legea salarizării, în contextul de negociere de la Ministerul Muncii, context în care Ministerul Educaţiei va susţine grila elaborată împreună cu federaţiile sindicale, ne vom lupta alături de ei ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună ca fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei. Multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglare a chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare, acestea se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin aceste documente: Contractul colectiv de muncă şi Legea salarizării”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a venit cu un apel către toți profesori care au intrat în grevă generală să revină la şcoală, deoarece peste 300.000 de elevi nu vor putea susține Evaluarea Naţională și Bacalaureatul.

“Având în vedere importanţa ca toţi elevii să îşi poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiţii. Vă reamintesc, elevi de clasa a VIII-a avem aproximativ 183.000 elevi, de clasa a XII-a avem aproximativ 142.000. Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la şcoală”, a mai afirmat Ligia Deca.
 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9745 RON
0.00010
USD
USD: 4.5878 RON
-0.01220
GBP
GBP: 5.8379 RON
-0.01760
HUF
HUF: 1.2865 RON
0.00400
BGN
BGN: 2.5434 RON
CHF
CHF: 5.0225 RON
0.01020
Convertor valutar

Rezultat: ---