Cadourile de Crăciun pentru profesori, o tradiție ilegală
Lanț de aur, cercei, brățară, geantă sau robot de bucătărie; acestea sunt doar câteva dintre ideile din care se inspiră părinții pentru cadoul pentru doamna învățătoare, dirigintă sau educatoare. Voucherul cadou este câștigător în aproape toate sondajele claselor.
La o altă grupă, fiecare familie are de dat 160 de lei de copil. Discuția se inflamează atunci când părinții cu doi sau trei copii au de plătit peste 100 de euro, iar alții se revoltă că darurile merg și către îngrijitoare și profesorii de la opționale.
„Serios acum? Nu cred că vă oprește cineva să vă duceți cadouașul românesc cui doriți dvs din grădiniță, doar și anul trecut așa s-a întâmplat”, spune un părinte pe grupul de Whatsapp, potrivit Observator.
„Haideți să ne limităm la doamnele educator/îngrijitor și copilașii noștri. Eu unul nu sunt de acord”, spune un altul.
„200 de lei de părinte înseamnă aproape 1000 de euro pe clasă, ceea ce mi se poare foarte mult, la suma asta putem să vorbim de dare și luare de mită. O bijuterie, un lănțisor, un cuptor cu microunde.
Exista o relație strânsă între un reprezentant al părinților și cadrul didactic încât să își permita să îi spună așa de ce are nevoie dacă tot binevoiesc să facă cadouri”, Iulian Cristache, Federația Părinților.
Părinții care nu dau bani sunt spuși doamnei profesoare. „La noi se fac tabele cu cine dă și cine nu, cadoul este mereu însoțit de lista celor care au cotizat”
Citește și:
Citate despre familie. Top 100 citate celebre despre familie
Greva generală în Educație. Examenul de Bacalaureat ar pute fi amân
Ministrul Educației, Ligia Deca, dă vina pe părinți și afirmă că nu trebuie să îi pună pe profesori în situația de a refuza cadouri de sărbători.
„Eu cred ca recunostinta elevilor este o chestiune fireasca insa ea nu trebuie sa insemne cadouri costisitoare, inca o povara financiara pentru familii”, Ministrul Educației, Ligia Deca.
Regulamentul școlar interzice cadourile către angajații unităților de învățământ, iar codul de etică interzice acceptarea unor sume de bani de către profesori.
„Solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea.”