Social

A început cursa cadourilor de Crăciun pentru profesori: cum negociază părinții pe WhatsApp. Cine nu dă bani e pârât la doamna

schedule 08 dec. 2023, 10:00

A început cursa cadourilor de Crăciun pentru profesori: cum negociază părinții pe WhatsApp. Cine nu dă bani e pârât la doamna
Foto: Shutterstock

Nicio lege și nici salariile mici nu pot opri grupurile de părinți de pe Facebook sau Watsapp pe care se dezbate cel mai arzător subiect al lunii: cadoul de Crăciun pentru doamna. În unele școli și grădinițe, darurile pentru dascăli ajung și la 1.000 de euro. Părinții care se opun reclamă că sunt puși la zid de către cei care vor să îi facă o surpriză profesorului copilului lor. Ministrul Educației, Ligia Deca, avertizează profesorii că aceste daruri sunt interzise la școală. 

Cadourile de Crăciun pentru profesori, o tradiție ilegală

Lanț de aur, cercei, brățară, geantă sau robot de bucătărie; acestea sunt doar câteva dintre ideile din care se inspiră părinții pentru cadoul pentru doamna învățătoare, dirigintă sau educatoare. Voucherul cadou este câștigător în aproape toate sondajele claselor. 

La o altă grupă, fiecare familie are de dat 160 de lei de copil. Discuția se inflamează atunci când părinții cu doi sau trei copii au de plătit peste 100 de euro, iar alții se revoltă că darurile merg și către îngrijitoare și profesorii de la opționale.

„Serios acum? Nu cred că vă oprește cineva să vă duceți cadouașul românesc cui doriți dvs din grădiniță, doar și anul trecut așa s-a întâmplat”, spune un părinte pe grupul de Whatsapp, potrivit Observator.
„Haideți să ne limităm la doamnele educator/îngrijitor și copilașii noștri. Eu unul nu sunt de acord”, spune un altul. 
„200 de lei de părinte înseamnă aproape 1000 de euro pe clasă, ceea ce mi se poare foarte mult, la suma asta putem să vorbim de dare și luare de mită. O bijuterie, un lănțisor, un cuptor cu microunde.
Exista o relație strânsă între un reprezentant al părinților și cadrul didactic încât să își permita să îi spună așa de ce are nevoie dacă tot binevoiesc să facă cadouri”, Iulian Cristache, Federația Părinților.

Părinții care nu dau bani sunt spuși doamnei profesoare. „La noi se fac tabele cu cine dă și cine nu, cadoul este mereu însoțit de lista celor care au cotizat”

Ministrul Educației, Ligia Deca, dă vina pe părinți și afirmă că nu trebuie să îi pună pe profesori în situația de a refuza cadouri de sărbători. 

„Eu cred ca recunostinta elevilor este o chestiune fireasca insa ea nu trebuie sa insemne cadouri costisitoare, inca o povara financiara pentru familii”, Ministrul Educației, Ligia Deca.

Regulamentul școlar interzice cadourile către angajații unităților de învățământ, iar codul de etică interzice acceptarea unor sume de bani de către profesori.

„Solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---