Social Educație

Testarea antidrog în școli ar putea fi introdusă de anul acesta. Se va face doar în unele instituţii de învăţământ

schedule 06 sept. 2023, 08:19

Testarea antidrog în școli ar putea fi introdusă de anul acesta. Se va face doar în unele instituţii de învăţământ
Foto: Shutterstock

Deși mai sunt câteva zile și va începe școala, măsura controversată a testării elevilor pentru consumul de droguri a fost dezbătută marți și la Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul Educației a confirmat că testarea ar putea fi introdusă chiar de anul acesta în unele unități de învățământ, însă deocamdată nu există un plan concret de acțiune. Cel mai important aspect rămâne în continuare acordul părinților.

Testarea antidrog în școli, de anul acesta

Testarea antidrog a elevilor din România se va putea face chiar din acest an şcolar, a confirmat Ligia Deca, ministrul Educației, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Cei doi spun că această testare se va face doar cu acordul părinților, dar nu pentru toate școlile din România. Este vorba despre grupuri țintă, acolo unde sunt depistați elevi cu adicție și unde trebuie intervenit urgent.

În primă fază, se va face o comunicare cu familia acestora de către grupurile de acțiune pentru siguranță școlară. Aceste comisii vor fi constituite sau vor fi stabilite la nivelul fiecărei școli și se va stabili apoi unde trebuie intervenit sau nu, cu acordul părinților. Nu se știe încă unde se va face testarea, dacă la școală sau în cabinele medicilor de familie și cine o va face.

Alexandru Rafila spunea că testarea nu trebuie făcută exclusiv de către medici şi trebuie ca neapărat personalul să fie instruit anterior. Ce urmează de acum, un cadru aplicat legislativ prin care să fie stabilite toate aceste măsuri şi de când va intra sau nu în vigoare testarea în şcoli în România. 

„În plan este prevăzută elaborarea unui cadru legislativ care să respecte atât condiţiile de confidenţialitate, de protecţie a celor care vor fi testaţi. Nu se va face testare fără acordul părinţilor, şi practic nu ne dorim decât ca acolo unde sunt identificate semne să putem veni în ajutorul copiilor”, Ligia Deca, ministrul Educației.
„Aceasta testare trebuie să ţină cont de doua principii, cel al nediscriminarii si cel al evitarii stigmatizarii”, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---