Auto

Revoltă în rândul șoferilor față de noua modificare a Codului Rutier privind testarea cu etilotestul și drugtestul

schedule 04 iul. 2024, 15:06

Revoltă în rândul șoferilor față de noua modificare a Codului Rutier privind testarea cu etilotestul și drugtestul
RoClickMag / Shutterstock
Noua regulă din Codul Rutier: refuzul testării alcool/drug implică suspendarea permisului până la analize.

O nouă modificare a Codului Rutier, care prevede că șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permis până la primirea rezultatelor analizelor de sânge, a stârnit nemulțumirea conducătorilor auto din România. Modificarea legislativă a generat o petiție online, care a acumulat peste 50.000 de semnături, prin care se solicită anularea acestei schimbări.

Conform noilor reglementări, în cazul refuzului de a fi testat, permisul de conducere va fi reținut până când rezultatele analizelor de sânge vor fi disponibile, un proces care poate dura luni de zile. În trecut, șoferii care refuzau testarea erau duși la o unitate de medicină legală pentru recoltarea probelor, iar medicii decideau dacă sunt apți de a conduce.

Unii șoferi sunt nemulțumiți de această măsură, întrucât testele pot da rezultate fals pozitive, iar procedura de recuperare a permisului este considerată greoaie. Pe de altă parte, există și voci care susțin necesitatea acestor modificări, având în vedere numărul accidentelor cauzate de șoferii aflați sub influența alcoolului sau drogurilor.

Reprezentanții Direcției Rutiere din cadrul IGPR au menționat că s-a luat decizia ca analizele să se poată efectua și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române, precum și în orice unitate acreditată în acest sens, pentru a reduce timpul de așteptare pentru rezultatele probelor biologice.

Modificarea Codului Rutier va intra în vigoare după un termen de 4 luni de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---