USR atacă la CCR pachetul de măsuri fiscale
Opoziția acuză că legea este profund neconstituțională sub multe aspecte, iar măsurile vor afecta negativ economia România. De aceea, USR atacă astăzi la CCR pachetul de măsuri fiscale cu care Executivul vrea să „regleze” bugetul statului.
Multe dintre aceste măsuri vor intra în vigoare la începutul lui 2024, după ce se va pronunța Curtea Constituțională. Sesizarea vine după ce Ministerul Justiției a dat aviz favorabil pe acest pachet de măsuri, însă cu observații care se întind pe 36 de pagini. Pachetul ridică probleme de neconstituționalitate și ar avea nevoie de avizul Consiliului Superior de Apărare a țării.
Totodată, afectează și independența justiției pentru că vor fi plafonate anumite sporuri. Consiliul economic și social a dat și el aviz negativ acestui pachet de măsuri, multe din măsuri afectează mediul privat, care ar avea nevoie de predictibilitate în acest sens, și, de asemenea, pe termen lung, duce la o încetinire a economiei.
Citește și:
Măsurile fiscale, constituționale. Ce taxe si impozite vor intra în vigoare după decizia CCR
Klaus Iohannis a promulgat noile taxe și impozite. Principalele modificări fiscale
PSD și PNL au împărțit bugetul pentru 2024. Educația va avea cel mai mare buget din istorie
Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România”.
Conform articolului 114 din Constituţie, Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru un program, o declarație politică sau un proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în trei zile de la prezentarea programului, declarației sau proiectului de lege pentru care-și asumă răspunderea, este adoptată, potrivit românia.europaliberă.org.
AUR vrea să depună o moţiune de cenzură, dar nu are semnăturile necesare, iar USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională proiectul pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.
În cazul în care Guvernul nu a fost demis, proiectul sau pachetul de lege prezentat va fi considerat adoptat, iar aplicarea sa este obligatorie.
Citește și:
FMI recomandă noi taxe, pe lângă măsurile fiscale deja adoptate
Viața, mai scumpă de la anul: un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru noile măsuri fiscale. Ciolacu: „Se termină cu smecheria”
Președintele țării, Klaus Iohannis, poate cere reexaminarea legii adoptate sau a pachetului adoptat iar dezbaterea sa va fi făcută tot în plenul reunit.