Social Politic

Răsturnare de situație! Noi modificări cu privire la măsurile de austeritate. Ce se întâmplă cu tichetele de masă

schedule 25 sept. 2023, 14:31

Răsturnare de situație! Noi modificări cu privire la măsurile de austeritate. Ce se întâmplă cu tichetele de masă
Sodexo Romania - Benefits & Rewards Services/Youtube

Luni, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș au avut parte de o rundă dură de negocieri în urma căreia au făcut noi schimbări la măsurile de austeritate. Unele dintre acestea fac referire la tichetele de masă.

Schimbări la măsurile de austeritate. Ce au decis oficialii

În această dimineață, premierul Marcel Ciolacu, Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, dar și liderul liberal, Nicolae Ciucă s-au întâlnit pentru a discuta și a negocia asupra măsurilor de austeritate. Procedura nu a fost una simplă, deoarece au existat divergențe.

În urma discuțiilor, oficialii au luat decizii importante în ceea ce privește măsurile de austeritate pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament. 

Prin urmare, TVA-ul în cazul festivalurilor și concertelor se majorează de la 5% la 9%. Același scenariu se aplică și în cazul evenimentelor culturale. Inițial, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunțase că TVA-ul va rămâne 5%. 

Schimbarea aplicată în cazul tichetelor de masă

De asemenea, oficialii au mai decis ca tichetele de masă să fie plătite atât cash, cât și sub formă de carduri restricționate, în funcție de decizia angajatorului. Tichetele de masă vor putea fi plătite doar pe carduri restricționate, precum au cerut firmele. 

Săptămâna viitoare, în Guvern va fi adoptat un proiect ce prevede reducerea comisioanelor firmelor care dministrează aceste tichete de masă. Prin urmare, se va renunța la limitarea de 2,5% din venituri pentru cheltuieli pe care primăriile le pot face cu activitățile culturale sau sportive. 

La nivelul administrațiilor locale, primării, Consilii Județene, se vor reduce doar 10% din posturile pe care fiecare unitate administrativ teritorială le are. 

Celelalte măsuri vor rămâne neschimbate

Restul măsurilor propuse de Guvern vor rămâne neschimbate. Una dintre acestea se referă la toți angajații din România care sunt obligați să plătească contribuția la asigurările de sănătate. De asemenea, există și un impozit pe venit care va fi plătit de IT-iștii care câștigă mai mult de 10.000 de lei pe lună, potrivit Guvernului.

De asemenea, bugetarii care au un venit mai mare de 8.000 de lei pe lună nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță și de indemnizație de hrană, iar firmele vor avea de plătit taxe noi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---