Externe

Alegeri primare republicane, marţi, în New Hampshire. Ce ar însemna o victorie pentru Donald Trump

schedule 23 ian. 2024, 07:55

Alegeri primare republicane, marţi, în New Hampshire. Ce ar însemna o victorie pentru Donald Trump
Foto: Captura The Wall Street Journal

Alegerile primare republicane de marți, din New Hampshire nu duc lipsă de suspans. Scrutinul este crucial pentru viitorul cursei prezidențiale. Favoritul Donald Trump va demonstra din nou că poate fi de neoprit, în timp ce contracandidata Nikki Haley mai are o șansă de a arăta că fostul președinte poate fi vulnerabil. Dar ce ar înseamna o victorie pentru Trump?

De această dată, este de așteptat ca lupta dintre Trump și Haley să fie mai strânsă decât la scrutinul trecut din Iowa. Trump a învins-o pe Haley, care a fost ambasadorul său la Naţiunile Unite, şi pe celălalt rival rămas, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cu 30 de puncte procentuale în cadrul caucusurilor (adunări electorale) din acest stat. 

Dar DeSantis s-a retras din cursă duminică, oferindu-i astfel lui Haley competiția primară între doar două persoane, oportunitate pe care o căuta de ceva timp.

Donal Trump a ținut mitinguri în New Hampshire aproape în fiecare zi în perioada premergătoare alegerilor primare. Deși un ritm agitat pentru un candidat care de regulă preferă să își aleagă el locurile, acum a existat un motiv simplu pentru care Trump a acționat astfel: el și consilierii săi vor să o convingă pe Haley, pe alegători și donatorii ei, cât și presa, că această cursă s-a încheiat și că Trump va fi candidatul unic. 

Dacă o învinge pe Haley cu o marjă semnificativă, Trump poate considera că a parcurs deja lungul drum spre obţinerea nominalizării. În schimb, tarăba lui Trump este conștientă că un rezultat strâns ar trimite semnalul opus, anume că o parte a electoratului republican încă mai caută pe altcineva. 

Acesta este scenariul cel mai rău pentru Trump, dar el ar rămâne favorit la nominalizare pentru a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden în noiembrie, indiferent de situaţie. O victorie a lui Haley în New Hampshire ar fi o răsturnare de situație care ar înmuia puțin atitudinea de intangibil a lui Trump. 

Haley ar putea apoi să se îndrepte spre Carolina de Sud ca o alternativă viabilă la Trump, cu argumentul că ea reprezintă viitorul partidului şi el trecutul. Bătălia ar fi strânsă şi rezultatul final incert. O clasare la limită pe locul doi a lui Haley nu ar însemna același lucrui, dar i-ar permite să susțină că votul anti-Trump ar trebui să coaguleze în jurul ei, mai ales după ieșirea lui DeSantis din cursă. 

Însă sondajele au arătat că susținătorii lui DeSantis sunt mai dispuși să îi acorde votul lui Trump decât lui Haley. Rămâne de văzut dacă o prezenţă puternică în New Hampshire ar ajuta-o în cele din urmă să concureze cu Trump în Carolina de Sud şi pe parcurs, dar ea ar avea un motiv legitim pentru a rămâne în luptă. O victorie convingătoare a lui Trump ar fi devastatoare pentru Haley. Câștigul ar arăta că sprijinul lui Trump este larg în întreg partidul, relatează Reuters.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---