Externe

Prima reacție a lui Donald Trump după ce a câștigat primarele republicane din Iowa: „Vrem să ne unim”

schedule 16 ian. 2024, 10:16

Prima reacție a lui Donald Trump după ce a câștigat primarele republicane din Iowa: „Vrem să ne unim”
Foto: Consolidated News Photos/Shutterstock

Donald Trump a câștigat, fără drept de apel, în Iowa, în primele alegeri interne ale republicanilor. Locuitorii de acolo au hotărât să îl trimită pe fostul președinte al SUA în sursa pentru Casa Albă. 

Donald Trump și-a întărit astfel și mai mult statutul de mare favorit pentru nominalizarea din partea partidului său la alegerile prezidențiale din noiembrie. 

După numărarea a 95% din voturi, Trump are 51%, în timp ce Ron DeSantis a fost la 21% şi Haley 19%, potrivit Edison Research. Cea mai mare marjă de victorie pentru un caucus republican din Iowa a fost de 12,8 puncte procentuale pentru Bob Dole în 1988, conform Reuters.

În final, marile rețele americane au avut nevoie de doar o jumătate de oră de la deschiderea urnelor pentru a proiecta câștigătorul, fostul președinte asigurându-și aproape trei sferturi din voturile anticipate. 

Au existat și întrebări dacă problemele juridice ale lui Trump, care se confruntă cu mai multe procese civile şi penale în mai multe jurisdicţii, ar fi putut să-i diminueze sprijinul.

Salutându-și propria victorie, într-un discurs către susținători, a spus că vrea să „rezolve problemele lumii".

„Este cu adevărat o onoare că, la câteva minute după (începerea votului), au anunțat că am câștigat - împotriva unei concurențe foarte credibile - o concurență mare, de fapt", a spus Trump.

„Cel mai important este că vrem să le mulțumim oamenilor minunați din Iowa", a mai spus fostul președinte american.

„Cred cu adevărat că acum este momentul ca toată lumea, țara noastră, să se unească. Vrem să ne unim, indiferent dacă este un republican sau democrat sau liberal sau conservator", a adăugat el.

Fostul preşedinte conduce în sondaje de mai bine de un an, dar competiţia din Iowa a fost considerată ca fiind cea mai clară perspectivă de până acum pentru a vedea dacă îşi poate transforma avantajul într-o revenire uimitoare la Casa Albă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---