Politic

MAE cere Rusiei să înceteze atacurile împotriva porturilor ucrainene, lângă granița cu România

schedule 15 dec. 2023, 07:44

MAE cere Rusiei să înceteze atacurile împotriva porturilor ucrainene, lângă granița cu România
JoaoCachapa/Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Rusiei să oprească imediat atacurile asupra porturilor ucrainene din apropierea graniței cu România. Ambasadorul Rusiei a fost convocat la sediul MAE, după ce o dronă rusească a căzut pe teritoriul României.

MAE cere Rusiei încetarea atacurilor în apropierea graniței cu România

Ministerul Afacerilor Externe a cerut forțelor ruse să oprească imediat atacurile asupra porturilor ucrainene, care se află în apropiere de granița cu România. Autoritățile spun că aceasta ar fi a cincea dronă care se prăpușește pe teritoriul țării noastre, fiind o violare a spațiului aerian românesc.

Totodată, în urma celor întâmplate joi, Ambasadorul Rusiei a fost convocat la sediul MAE.

"Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, miercuri, 14 decembrie 2023, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a incidentului din noaptea de 13/14 decembrie 2023, din apropierea de localității Grindu", arată MAE.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis "protestul ferm al autorităților române față de noul incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizată în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene".

MAE a cerut deschis Rusiei să înceteze atacurile care au loc în apropierea graniței cu România, deoarece este pusă în pericol securitatea statului român.

"Oficialul român a solicitat ferm părții ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea națională a României și siguranța transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră.
Secretarul de stat a condamnat cu fermitate acțiunile părții ruse de escaladare a situației de securitate în regiune. Atacurile Federației Ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene reprezintă crime de război", se menționează în finalul comunicatului de presă.

Locuitorii din Galați și Tulcea au fost avertizați de un mesaj RO-Alert, în noaptea de miercuri spre joi, despre posibile căderi ale unor obiecte din spațiul aerian, după ce rușii au lansat un atac asupra porturilor ucrainene în apropiere de granița cu România.

Joi, autoritățile au găsit în localitatea Grindu un crater de 1,5 metri în urma căderii unei drone rusești.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---