Social

Profesorii nu au voie să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă. Cum pot fi sancționați aceștia

schedule 23 ian. 2024, 10:30

Profesorii nu au voie să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă. Cum pot fi sancționați aceștia
maroke/Shutterstock

Profesorii din România nu vor mai avea voie să ofere meditații contra cost elevilor din clasele în care predau. Măsura intră în vigoare începând din luna februarie.

Profesorii, sancționați pentru meditațiile plătite cu elevii de la clasă

Potrivit legii, toate cadrele didactice sunt obligate să completeze o declarație de interese prin care menționează că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară pentru elevii de la clasele la care predau.

Această declarație de interese trebuie completată în fiecare an, până la data de 31 decembrie. Profesorii care activează în mai multe instituții de învățământ vor completa o singură declarație de interese și vor depune câte un exemplar completat la fiecare dintre unitățile de învățământ.

Aceștia nu au voie să ofere meditații contra cost elevilor de la clasele la care predau.

"Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară și se pot aplica mai multe sancțiuni, de la avertisment scris până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă", conform legii învățământului preuniversitar. 

În caz contrar, profesorii vor fi sancționați și se vor alege cu desfacerea contractului de muncă și nu vor mai avea voie să predea timp de 7 ani școlari, potrivit metodologiei de mobilitate.

De asemenea, profesorii declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă, că nu fac meditații contra cost cu elevii de clasă, potrivit ordinului nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024. 

Ce sancțiuni se aplică profesorilor care fac meditații cu elevii de la clasă

Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară, conform Art. 209, alin. (2), lit. d).
Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform art. 209, alin. (1).
Conform alin (2), "pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1)“, aici intra și acordarea meditațiilor contra cost pentru elevii de la clasa, unde sancțiunile pot fi "desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă ori una sau mai multe cumulate“ dintre sancțiunile de mai sus.
Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, Capitolul II Răspunderea disciplinară, cu modificările și completările ulterioare, potrivit legii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---