Social

CFR intră în grevă generală de luni! Numai o treime din trenuri vor circula

schedule 23 nov. 2023, 11:35

CFR intră în grevă generală de luni! Numai o treime din trenuri vor circula
BalkansCat / Shutterstock

Angajații CFR au anunțat că începând de luni, 27 noiembrie, vor intra în grevă. Prin urmare, doar o treime din trenuri vor circula.

Angajații CFR intră în grevă generală

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, au anunțat că, începând de luni, 27 noiembrie 2023, intră în greva propriu-zisă la nivelul Companiei Naționale de Cai Ferate CFR SA, din cauza nesoluționării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă.

În urma grevei de avertisment care a avut loc în data de 15 septembrie 2023, reprezentanții Guvernului anunțau întocmirea unui plan pentru:

  • finanțarea strategică și coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare românești la parametrii tehnici proiectați; 
  • impulsionarea investițiilor în material rulant de calitate, modern, care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive și vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se întoarcă în trenuri; 
  • stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea și volumul muncii precum și, importanță și competență în actul decizional și care să permită eliminarea deficitului uriaș de angajați. 
„Deși bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice și sociale adoptate de Guvern.
Concret, aceste politici nu numai că împiedică stabilirea în cadrul negocierilor colective a unei salarizări în concordantă cu complexitatea și volumul muncii precum și importantă și competență în actul decizional, dar încalcă și dispozițiile contractelor colective și individuale de muncă în vigoare, încheiate între părți, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată.", a precizat Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane.

De asemenea, Federația susține că încă de la finalul lunii octombrie 2023 a avertizat cu o posibilă grevă și anularea eforturilor din ultimele două luni privind asigurarea unui climat de pace socială. Prin urmare, Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane va declanșa greva propriu-zisă, începând de luni, 27 noiembrie 2023.

„Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei.
Întregul ecosistem de transport feroviar are nevoie urgentă de soluții de finanțare corectă și reală, nu de experimente eșuate!", a precizat Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---