„Nu avem nevoie de niciun dialog. Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă", a spus Medvedev.
El a spus despre întâlnirea celor aproape treizeci de țări desfășurată în orașul saudit Jeddah, în căutarea unei soluții la războiul din Ucriana, că „este greu de criticat dorinţa de a pune capăt unui război”. Oficialul a spus însă că orice propunere de pace poate avea succes numai dacă îndeplinește trei condiții de bază.
„Prima: participarea ambelor părţi ale conflictului, lucru care nu se întâmplă", deoarece Rusia nu a fost invitată la respectiva întâlnire, a indicat el.
„A doua: să fie luat în considerare contextul istoric. Şi acesta este: Ucraina nu a existat ca ţară înainte de 1991. Este o aşchie din Imperiul Rus”, a spus el.
Medvedev a concluzionat că este nevoie „să se ţină cont de realitatea actuală”, care în opinia sa este că „Ucraina se află într-o fază de semi-descompunere, iar o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei”.
Citește și:
Noi scumpiri la pompă: cât costă un litru de benzină sau de motorină astăzi
Condițiile puse de Austria pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească migranții trimiși de Austria
„Mediatorul care este dispus să recunoască aceste aspecte evidente are şanse de succes. Ceilalţi, niciuna”, a continuat el.
După negocierile de pace eșuate de la Istanbul din aprilie 2022, Rusia a amintit că nu se opune negocierilor cu Ucraina pentru a pune capăt războiului, dar acuză Kievul că nu este dispus să dialogheze.
La rândul său, Ucraina cere drept condiție pentru începerea negocierilor retragerea trupelor ruse la granițele existente în 1991, care includ Crimeea, eliberarea tuturor prizonierilor de război și reparații considerabile, cereri pe care Rusia le consideră inadmisibile.