Social

Nou azil al groazei în Mureș; bolnavii ținuți în beci. 30 de persoane au fost mutate, după descoperiri cutremurătoare

schedule 28 iul. 2023, 11:11

Nou azil al groazei în Mureș; bolnavii ținuți în beci. 30 de persoane au fost mutate, după descoperiri cutremurătoare
Foto: crj.ro

30 de bolnavi, beneficiari ai Centrului Căsuța lu' Min din Bărdești, Mureș, au fost relocate joi seară din centru, după descoperiri cutremurătoare ale unei echipe a Centrului de Resurse Juridice (CRJ), ONG care a semnalat și situațiile dramatice din Voluntari și Afumați. Oamenii erau ținuți în condiții inumane, în beciul clădirii. Cu o zi înainte, autoritățile au trecut pragul centrului pentru control, însă nu au găsit nimic neobișnuit. 

Un nou azil al groazei a fost descoperit în Mureș

Echipa CRJ a anunțat joi serviciul 112, după ce a descoperit că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai azilului Căsuța lu' Min, alte șapte persoane, majoritatea cu dizabilități, erau ținute în bezi, pe saltele murdare, pline de fecale, urină și sânge, a anunțat joi ONG-ul. 

Patru dintre acești bolnavi erau ascunși în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz și echipamente medicale vechi. 

„Zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa)”, potrivit CRJ.
„Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, a transmis ONG-ul.

Echipa de voluntari a găsit, ulterior, o altă persoană care tocmai ieșise din alt spațiu, dar și alte două persoane „aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat”. 

Foto: Căsuța lu'Min

​Spațiul era mascat, fiind situat în spatele bucătăriei, cu ușă fără clanță de intrare și cu afișul „Materiale de construcții”, iar accesul spre spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau puse cărămizi. 

Ceilalți beneficiari au acuzat că ar si suferit abuzuri. Unii dintre ei au reclamat că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea azilului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul membrelor superioare și inferioare. 

„Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, sunt nu doar din județul Mureș ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate”, a mai transmis organizația.

13 dintre persoane au fost transportate la spital

Centrului i-a fost retrasă, joi seară, licența de funcționare și toți cei 30 de beneficiari au fost relocați, a anunțat prefectul de Mureș, Mara Togănel. 13 dintre oameni au fost transportați la spital.

„La fața locului au fost descoperite 7 persoane adulte ținute în condiții improprii la subsolul clădirii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost trimise la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș”, a scris prefectul pe pagina de Facebook.

Premierul și ministrul Muncii, reacții după descoperirea azilului din Bărdești

După cele semnalate de CRJ, premierul Marcel Ciolacu a cerut intervenția instituțiilor statului „în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile” comise împotriva unora dintre beneficiarii centrului, a notat acesta pe Facebook. 

„Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu'Min, din județul Mureș.  
Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale.
Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!”, a transmis prim-ministrul României pe rețelele sociale. 

Noul ministru al Muncii, Simona-Bucura Oprescu a spus, joi seară, la Digi24, că nu are explicații pentru faptul că autoritățile nu au descoperit în urma controalelor de acum două săptămâni și situațiile alarmante descoperite de CRJ. „Este șocant, nu am altă soluție decât să acționez”, a afirmat ministrul. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---