Locale Social Externe

Un nou punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Acesta a fost închis cu 13 ani în urmă

schedule 10 feb. 2023, 14:55

Un nou punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Acesta a fost închis cu 13 ani în urmă
Mikadun/Shutterstock

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) dintre România și Ucraina, Racovăţ-Diakivti, s-a redeschis după aproape13 ani în care nu a mai funcționat.

Punctul de trecere a frontierei Racovăţ-Diakivti s-a deschis

Punctul de trecere a frontierei (PTF) Racovăţ-Diakivti, dintre România și Ucraina, a fost redeschis după o pauză de 13 ani. Acesta a început a fi funcțional din această vinere, activând în regim de trafic internaţional pietonal şi rutier, fără marfă, cu program de funcţionare permanent. Punctul de trecere nu a funcționat de aproximativ 13 ani.

Vineri a avut loc inaugurarea noului punct de trecere a frontierei la care au participat reprezentanţi ai administraţiei centrale şi regionale din România şi Ucraina, printre care şeful Cancelariei premierului, Mircea Abrudan, omologul său ucrainean, Oleg Nemcinov, ministrul Muncii, Marius Budăi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Doina Federovici, şeful Administraţiei Regionale Militare de Stat Cernăuţi, Ruslan Zaparaniuk, precum şi parlamentari şi primari din judeţul Botoşani.

Şeful Cancelariei premierului, Mircea Abrudan, a transmis că "dezvoltarea infrastructurii de transport între ţările noastre reprezintă un important instrument al cooperării bilaterale".

"Dezvoltarea infrastructurii de transport între ţările noastre reprezintă un important instrument al cooperării bilaterale, fără de care sprijinul umanitar, energetic, alimentar ar fi greu de imaginat. Suntem direct implicaţi în crearea coridoarelor de solidaritate pe teritoriul României", a afirmat Mircea Abrudan.

Vama Racovăţ a fost adusă la standardele Schengen

Oficialul Guvernului de la Kiev a venit și el cu un mesaj la deschiderea punctului vamal Racovăţ-Diakivti. Acesta a mulțumit tuturor pentru efortul depus, în special în aceste momente grele pentru Ucraina și poporul său.

"Vreau să mulţumesc că am reuşit într-un termen atât de scurt să deschidem acest punct de trecere a frontierei. E un efort al unor oameni care în această perioadă grea pentru Ucraina au avut curajul să lucreze la acest proiect", a afirmat Oleg Nemcinov.

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăţ a activat până în anul 2010, după care a fost închis din cauza faptului că nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, potrivit Catalogului Schengen.

Preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici, a declarat că acum, Vama Racovăţ poate fi considerată demnă de standardele Schengen.

"Punctul Vamal Racovăţ are o importanţă strategică pentru judeţ, mai ales în actuala arhitectură geo-politică modelată brutal, din păcate, de războiul din Ucraina. Este într-adevăr o deschidere parţială, dar pe parcursul anului activitatea acestui punct vamal va fi extinsă astfel încât să preia o parte din traficul de la Siret. După ce a fost închisă în 2010, Vama Racovăţ a fost adusă la standardele Schengen şi nu va fi o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană, ba, din contră, va contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar şi economic, în special pentru comerţul exterior al Ucrainei şi României", a spus Doina Federovici.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---