Proiecte Special Speciale

Actrița Cristina Stamate, o viață presărată cu drame. Operată în sufragerie, a pierdut copilul; măritată cu forța, e înșelată de soț

schedule 04 oct. 2023, 12:35

Cristina Stamate, o stea a Revistei Române, actriță excepțională de film, radio, televiziune, scenă și voce, ne-a părăsit pe 27 noiembrie 2017, la vârsta de 71 de ani. A lăsat în urmă pelicule și proiecte fabuloase, dar și multe amintiri plăcute pentru cei care au cunoscut-o îndeaproape. Însă viața sa nu a fost un doar un zâmbet, cel pe care îl afișa cu fiecare ocazie în fața publicului. Ba chiar soarta a împins-o să poarte bătălie după bătălie, mai ales în ceea ce privește viața personală. 

Viața actriței Cristina Stamate

Deși ar fi vrut să devină un avocat de renume, Cristina Stamate a ales scena, devenind un simbol al comediei românești, fiind cunoscută mai ales de pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București. 

Și dacă în viața profesională performanțele au curs, în sectorul personal lucrurile au stat diferit. Actrița și-a început tinerețea cu o căsătorie mai mult de conveniență. 

„Mama zicea că de ce nu mă mărit, că-i era frica să nu mă batjocorească vreunul, soacra-mea şi-a dat seama că aş fi tare potrivită pentru băiatul ei şi-mi tot spunea: Da’ voi nu vă luati, mamă?”, povestea Cristina Stamate. 

Apoi a rămas însărcinată, nedorindu-și asta la acel moment. Avea examenul de diplomă, era tânără, așa că a decis să facă avort, pe ascuns. Intervenția a avut loc în casa mamei sale, pe masa din sufragerie. 

„Am realizat că sunt însărcinată foarte târziu, pentru că nu ştiam nici măcar care este data de la care trebuie să socoteşti. Aveam examenul de diplomă. Aveam planuri de viitor. Nu aveam nici un sentiment că acolo e cineva, e om, nu e om… Nici nu mă întrebam nimic, pentru că era ceva care mă încurca foarte tare.
Am început să caut cu disperare un medic. Asta era o incursiune aproape demnă de James Bond, pentru că rezultatul putea fi pedepsirea amândurora. Am găsit un medic a cărui specializare erau operaţiile pe creier. Şi operaţia, ca să zic aşa, s-a întâmplat pe masa din sufragerie, acasă la mama mea. 
Când s-a sfârşit intervenţia, după ce am fost uşor ameţită de o injecţie, i-a spus mamei mele: „Coană mare, vino încoace să-ţi iei nepotul!”. Atunci nu am luat în seamă foarte tare. Scăpasem de ceea ce mă încurca, dar mi-au rămas în minte cuvintele că primul meu copil era băiat”, povestea Cristina Stamate, potrivit oxologia.ro. 

Mai târziu, a regretat că a ales astfel. „Meseria te trădează în egală măsură cu o iubire, te poate trăda și sigur că iubirea publicului este extraordinară, e importantă, caldă, te poleiește, dar nu se compară cu ceea se înseamnă cu o făptură căreia tu i-ai dat viață, pe care tu o ajuți să crească și să strălucească (…)

Regret pentru că am avut stupiditatea, deci prostia, mi-o taxez grav, că nu am făcut copil, dorindu-mi foarte tare această meserie, să exist în această meserie, și am amânat tot timpul bucuria unui copil pentru un turneu în străinătate, pentru o nouă premieră, pentru un nou proiect”, a precizat Cristina Stamate, la un post tv.

A fost înșelată de soț

Cristina Stamate s-a căsătorit la vârsta de 20 de ani, în 1966, cu actorul Dan Ivănescu. Cei doi au rămas împreună timp de 11 ani, până la moartea acestuia, în 4 martie 1977. Artista a povestit că bărbatul i-a fost infidel și o perioadă l-a iertat.

„Eram îmbrăcată într-un costum de clovn, foarte discret, de altfel, în toate culorile. Mi-am pus pardesiul pe deasupra, pentru că aşa cerea anotimpul şi m-am dus acasă. Nu pusese lanţul la uşă, aşa că am deschis foarte simplu cu cheile mele. I-am văzut în aceeaşi încăpere şi am spus „bună seara”.

Că nu au făcut infarct pe moment, este fix treaba lor. Pe atunci fumam, am deschis şifonierul şi mi-am luat un pachet de ţigări, de parcă de asta venisem eu acasă, nu că mă stârnise femeia aia. Apoi am plecat înapoi la teatru să joc. Numai eu ştiu cum am jucat actul II. O vreme am trecut peste infidelitate, pentru că am zis că după 11 ani te mai saturi de persoana de lângă tine, dar apoi am pus punct. Scuzele nu ar fi mers la mine. Nu sunt genul”, își amintea Cristina Stamate.

În 1979 a decis să își dea o nouă șansă alături de Zanfir Pop, cu care a fost căsătorită preț de 20 de ani, până la decesul lui, în 30 decembrie 1999, și după cu Ticu Dumitrescu, până în 2014. 

A suferit o operație pe cord deschis

În 2015 a suferit o operaţie pe cord deschis, dar la numai două luni după intervenţie a revenit pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, în spectacolul „Vivat Revista”, în regia lui Cezar Ghioca.

Pe scenă zâmbea mereu, pentru că publicul ei nu trebuia să știe ce durere se ascunde în sufletul său. Abia după ce s-a pus pe picioare a vorbit despre cel mai greu punct din viața ei.

„A fost greu, coafura rezistă. Cristinica rezistă, rezistă. Cred că umorul te poate ridica, te poate scăpa. Nu te poate salva, cred că poate să bandajeze un pic”, declara actrița într-un interviu pentru Acces Direct. 

La doi ani distanță, în 2017, Cristina Stamate a fost internată de urgență la Spitalul Floreasca. A rezistat doar câteva zile, iar pe 27 noiembrie s-a dus la ceruri. Actrița s-a stins la numai o zi după înmormântarea celei care i-a fost colegă și foarte bună prietenă, Stela Popescu

Filmografie

  • Grăbește-te încet (1982)
  • Secretul lui Bachus (1984)

Teatru

Teatrul de Revistă Constantin Tănase

  • Arca lui Nae și Vasile
  • Bufonii regelui
  • Dai un ban, dar face
  • Idolul femeilor
  • Nimic despre papagali
  • Poftă bună lui Tănase
  • Revista revistelor
  • Te aștept diseară pe Lipscani
  • Ura... și la gară
  • Vara nu-i ca iarna

Teatrul Național de Televiziune

  • Evantaiul

Teatrul Național Radiofonic

  • Scene din viața lumii mari
  • Stăpânul tăcerii

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---