Sănătate

Pastilele pentru slăbit, un pericol pentru sănătate. Sunt vândute pe internet, fără rețetă/Medicii trag un semnal de alarmă: efectele adverse sunt grave

schedule 08 ian. 2024, 08:57

Pastilele pentru slăbit, un pericol pentru sănătate. Sunt vândute pe internet, fără rețetă/Medicii trag un semnal de alarmă: efectele adverse sunt grave
Foto: Shutterstock

După sărbători, mulți dintre noi pică proba cântarului. Cine nu are răbdare să vadă rezultate în timp, cu o dietă echilibrată și mișcare, găsește variante în farmacie. Medicii atrag însă atenția că medicamentele-minune cu care slăbești kilograme peste noapte nu există. Ba mai mult, efectele lor adverse pot fi foarte periculoase. Foarte grav este că aceste suplimente continuă să se vândă pe internet, fără rețete. 

Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu pastilele pentru slăbit

„O dietă echilibrată ar trebui să includă toate principiile nutritive carbohidraţi, proteine şi lipide sănătoase. Sunt multe persoane care apelează din prima la aceste tablete care promit miracole, experimentează pe propria piele faptul că nu duc la rezultate bune”, Olivia Micșa, medic nutriționist. 

Mulți găsesc o scurtătură spre farmacie pentru a da jos kilogramele puse de sărbători. Medicamentele de slăbit se vând ca pâinea caldă în această perioadă. Mai ales că pe internet sunt „la liber”. 

„Printre cele mai comune şi căutate sunt ceaiurile, ceai verde antiadipos, este un ceai care are un puternic efect laxativ. Avem produsele pe bază de plante, care scad senzaţia de foame. Şi apoi avem produsele din artileria grea, care nu se dau fără prescripţie medicală, care scad nivelul de glocoză din sânge”, a explicat Anda Vija, farmacist, pentru Observator. 

Ce efecte adverse pot avea medicamentele pentru slăbit

În mediul online, aceste medicamente sunt promovate inclusiv de staruri americane și se vând fără rețetă. Pastilele de tipul acesta se eliberează în farmacii doar pe bază de prescripție medicală și se păstrează în condiții stricte, la temperaturi controlate și monitorizate. 

Din păcate, se vând fără rețetă pe rețelele de socializare. Farmaciștii atrag atenția că în doar câteva zeci de minute de depozitare necontrolată și incorectă, substanțele pe care le conțin se destabilizează. Practic, devin ineficiente. 

„De la iritabilitate, insomnie, anxietate, depresie. Palpitaţii, tahicardii, dureri în piept. Digestive – gastrite, ulcer la partea intestinală şi asupra sistemului endocrin şi asupra hormonilor”, Anda Vija, farmacist.

Cea mai bună soluție pentru slăbit rămân dieta echilibrată și mișcarea. Specialiștii nu recomandă dietele, ci schimbarea obiceiurilor alimentare. Slăbirea rapidă înseamnă pierderea masei musculare. Grăsimea este cea care trebuie eliminată, iar de ea se poate scăpa doar prin sport. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---