Bolnavii rămân fără tratament. Medicamentele dispar din farmacii
O femeie din Călărași a căutat peste tot nitroglicerină pentru mama ei, care are o boală coronariană ischemică de mai bine de 20 de ani. Nitroglicerina este un medicament de urgenţă şi cei cu boli cardiace îl iau atunci când au o criză anginoasă.
„Am umblat prin tot oraşul, mi-am contactat toţi prietenii din toate oraşele. În Bucureşti au găsit pe internet, dar la farmacii nu erau fizic. Mi-au găsit doar la Braşov o cutie. Am fost disperată”, a povestit fiica pacientei pentru Observator.
„La expunerea la frig, la expunerea la emoţii, în timpul unui efort fizic intens, pacientul resimte durere toracică anterioară. Dacă nu au aceste medicamente, criza se poate prelungi şi se poate finaliza cu un infarct miocardic acut", a explicat Irina Calangea, cardiolog.
„Le găsim foarte greu, vorbim şi de nitroglicerină comprimate. Nu există înlocuitor, există comprimate cu eliberare retard, există spray, dar efectul nu este acelaşi”, a transmis Beatrice Speteanu, farmacist.
Aproximativ 30% dintre oamenii care ajung la farmacii întreabă de medicamente care nu se mai găsesc pe rafturi.
Citește și:
Ce medicamente s-au scumpit și de 5 ori mai mult de la 1 august
Viorel Lis a căzut în casă. Primele declarații ale soției sale
Beneficiile de care vor avea parte românii după intrarea în spațiul aerian şi maritim Schengen
„Pacienţii oncologici au probleme, este vorba de pachetaxel legat de albumină umană, care momentan nu se găseşte. Citostatice. A rămas criza cu ciplatinum, fosfomicina, molnuralul pentru infecţii urinare. Antibioticele, la fel”, a menționat Beatrice Speteanu, farmacist.
Site-ul medicamentelipsa.ms.ro arată că sunt mai multe produse farmaceutice pentru care producătorii au notificat autorităţile că au probleme de fabricaţie.
Ministrul Sănătății, declarații despre criza medicamentelor
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat că există o problemă privind discontinuitatea în furnizarea unor medicamente, situație cauzată de o întârziere în apariţia pe piaţă cauzată de „livrările întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”.
Citește și:
Alte două cutremure au avut loc luni seara în Turcia. Ce magnitudine au înregistrat acestea
Mioara Roman este internată la Spitalul Floreasca
Medicii pot acorda în continuare consultaţii medicale şi reţete electronice la distanţă
„Dânşii (producătorii - n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi.
„Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a completat acesta, într-o declaraţie de presă susţinută la începutul lunii ianuarie, la Minister.