Ultimă oră Sănătate

Tot mai multe medicamente dispar din farmacii. Bolnavii sunt disperați

schedule 03 feb. 2023, 09:19

Tot mai multe medicamente dispar din farmacii. Bolnavii sunt disperați
Foto: Antena 3 CNN/Youtube.com

Dat fiind că tot mai multe medicamente lipsesc din farmacii, bolnavii au început să caute cu disperare tratamente pentru maladiile lor în toată țara. În cele mai multe cazuri, lanțul se rupe la producători, care au probleme cu materiile prime. Astfel, medicii sunt rugați să prescrie pe o rețetă mai multe variante de pastile, așa încât farmaciștii să găsească soluții.

Bolnavii rămân fără tratament. Medicamentele dispar din farmacii

O femeie din Călărași a căutat peste tot nitroglicerină pentru mama ei, care are o boală coronariană ischemică de mai bine de 20 de ani. Nitroglicerina este un medicament de urgenţă şi cei cu boli cardiace îl iau atunci când au o criză anginoasă. 

„Am umblat prin tot oraşul, mi-am contactat toţi prietenii din toate oraşele. În Bucureşti au găsit pe internet, dar la farmacii nu erau fizic. Mi-au găsit doar la Braşov o cutie. Am fost disperată”, a povestit fiica pacientei pentru Observator.
„La expunerea la frig, la expunerea la emoţii, în timpul unui efort fizic intens, pacientul resimte durere toracică anterioară. Dacă nu au aceste medicamente, criza se poate prelungi şi se poate finaliza cu un infarct miocardic acut", a explicat Irina Calangea, cardiolog.
„Le găsim foarte greu, vorbim şi de nitroglicerină comprimate. Nu există înlocuitor, există comprimate cu eliberare retard, există spray, dar efectul nu este acelaşi”, a transmis Beatrice Speteanu, farmacist. 

Aproximativ 30% dintre oamenii care ajung la farmacii întreabă de medicamente care nu se mai găsesc pe rafturi. 

„Pacienţii oncologici au probleme, este vorba de pachetaxel legat de albumină umană, care momentan nu se găseşte. Citostatice. A rămas criza cu ciplatinum, fosfomicina, molnuralul pentru infecţii urinare. Antibioticele, la fel”, a menționat Beatrice Speteanu, farmacist. 

Site-ul medicamentelipsa.ms.ro arată că sunt mai multe produse farmaceutice pentru care producătorii au notificat autorităţile că au probleme de fabricaţie.

Ministrul Sănătății, declarații despre criza medicamentelor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat că există o problemă privind discontinuitatea în furnizarea unor medicamente, situație cauzată de o întârziere în apariţia pe piaţă cauzată de „livrările întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”.

„Dânşii (producătorii - n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi. 
„Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a completat acesta, într-o declaraţie de presă susţinută la începutul lunii ianuarie, la Minister. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---