Social Sănătate

Ministrul Sănătății, despre testarea antidrog în școli: „Presupune foarte multe costuri și nu aduce niciun beneficiu”

schedule 06 oct. 2023, 10:13

Ministrul Sănătății, despre testarea antidrog în școli: „Presupune foarte multe costuri și nu aduce niciun beneficiu”
LCV / Shutterstock

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre testarea antidrog în școlile din România. După părerea acestuia, testarea ar fi o măsură inutilă și nu ar aduce niciun beneficiu.

Ce spune ministrul Sănătății despre testarea antidrog în școli

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a negat zvonurile privind testarea realizată în masă. Oficialul susține că astfel de testări vor fi realizate doar la solicitarea părinților copiilor.

”Nu știu cine a lansat teoria testării în masă, dar eu am fost de la început împotrivă, pentru că, în primul rând, nu mai există nicăieri. Și presupune foarte multe costuri și nu aduce niciun beneficiu”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății consideră că problema consumului de droguri nu se va rezolva doar prin testarea tinerilor, afirmând că este nevoie să se pună accent pe educație pentru combaterea ei. Rafila spune că ideea măsurii de testare în masă este una nereușită.

Problema drogurilor bate semnale de alarmă de mai mult timp, însă de curând au fost sesizate tot mai multe cazuri, iar cei mai vizați în această problemă sunt tinerii.

În prezent, autoritățile se gândesc și la amenajarea unui centru specializat în fiecare județ pentru adulții și adolescenții care au nevoie de ajutor și consiliere pe marginea acestei probleme.

“În primul rând, cred că îi depistează părintele, pentru că părintele poate să observe modificările de comportament ale copilului şi poate că reticenţa unora dintre părinţi să-şi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem suficient de agregat şi suficient de extins la nivel naţional.
Noi am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialişti şi opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru şi cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului, trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă ea cumva este pozitivă.
De asemenea, o să descriem şi parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie fie de o asistenţă medicală de urgenţă, dacă este într-o fază acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei de care depinde”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---