Social

Farmaciile vor vinde antibiotice fără rețetă. Condițiile în care acestea vor fi eliberate

schedule 23 ian. 2024, 09:39

Farmaciile vor vinde antibiotice fără rețetă. Condițiile în care acestea vor fi eliberate
Foto: Antena 3 CNN/Youtube.com

Ministerul Sănătății a anunțat că farmaciile vor putea elibera antibiotice și antifungice fără rețetă, însă doar pentru doza de 48 de ore. Totodată, medicamentele vor fi eliberate doar în anumite condiții, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Antibiotice eliberate fără rețetă de farmacii

Ministerul Sănătății anunță că potrivit modificărilor recente, tratamentul cu antibiotice poate fi eliberat fără rețetă de la medic doar pentru două zile, adică o doză de urgență.

Cei care cumpără antibiotice fără rețetă vor trebui să completeze o declarație pe propria răspundere conform căreia nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei. Iar acest lucru va duce la creșterea timpului de așteptare în fața ghișeului din farmacii.

"Noi nu putem elibera la cerere, ci doar dacă se impune situația. Omul nu are acces la medic, e timpul sărbătorilor și nu poate ajunge la cabinet. Repet, doar pentru cazuri excepționale. Am avut colege care au fost amenințate că vor lua bătaie.
Ca să dăm antibiotic pentru o doză de urgență noi trebuie să completăm o fișă de asistență farmaceutică. Noi răspundem pentru eliberarea dozei de urgență", declară farmacistul. 

România este pe locul trei la nivel european, în ceea ce privește rezistența la antimicrobiene. Într-un singur an, 4,2 milioane de români au venit la farmacie cu rețetă compensată sau gratuită pentru tratamentul cu antibiotic. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---