Sănătate

Reguli noi pentru eliberarea antibioticelor. Cine cumpără din mai multe locuri riscă să ajungă la închisoare

schedule 21 ian. 2024, 08:03

Reguli noi pentru eliberarea antibioticelor. Cine cumpără din mai multe locuri riscă să ajungă la închisoare
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Potrivit unui nou ordin de ministru, regulile vor fi şi mai stricte în cazul eliberării antibioticelor. Le vom putea cumpără fără rețetă, pentru trei zile de tratament. Teoretic, așa se poate face și acum. Practic, farmaciștii nu se lasă înduplecați și nu dau nicio pastilă în absența unei rețete. Totuși, pacienții vor fi obligați să prezinte buletinul și să completeze o declarație pe propria răspundere. Cei care trișează și cumpără antibiotice din mai multe locuri riscă să ajungă la închisoare. 

Puţini români ştiu că antibioticele se pot lua fără reţetă în doza de urgenţă. De şi mai puţine ori farmaciştii acceptă să dea astfel de medicamente fără o prescripția medicală. 

Conform unui nou ordin de ministru, regulile vor fi mai stricte. Pacienții vor putea lua antibiotice pentru cel mult trei zile, dar vor completa o declarație pe proprie răspundere și vor da farmacistului CNP-ul. 

Doar aşa vom putea obţine pastilele dorite, pentru trei zile - în weekend sau pentru o zi în timpul săptămânii. „Astea o să fie raportate la Minister. O să fie monitorizate un pic, să nu se mai dea voie aşa”, a explicat o farmacistă pentru Observator

Prin aceste fişe, farmaciștii vor stoca în sistem datele pacientului, astfel încât oamenii să nu poată lua tratamentele din mai multe locuri. În schimb, farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate antibioticele și antifungicele eliberate. 

Doza de urgență este prevăzută din anul 2006 în legislație, dar schimbarea constă în faptul că acum este un număr limitat de antibiotice care se pot prescrie în farmacie, de cel mult 6-7 antibiotice. 

Specialistii recomandă ca după cele 72 de ore pacientul să meargă la doctor pentru a primi tratamentul complet. Daca se rezumă la doar trei zile de antibiotice, boala se poate agrava și în timp crește rezistența organismul la antibiotice. 

„Deci antibioticele au efecte secundare asupra tuturor organelor când sunt consumate fără rost şi în nişte cantităţi neadecvate. Sunt toxice renale, sunt toxice hepatice, toxice musculare chiar, toxice pentru sistemul cardiovascular. Deci fiecare dintre ele are în principal un efect toxic”, dr. Irina Badrajan, medic de familie. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---