Externe

Dezbatere intensă în Republica Moldova privind identitatea etnică în contextul recensământului populației

schedule 20 iun. 2024, 08:37

Dezbatere intensă în Republica Moldova privind identitatea etnică în contextul recensământului populației
Lalandrew / Shutterstock
Republica Moldova discută aprins identitatea etnică în contextul Recensământului și declarațiilor politice controversate.

Republica Moldova se confruntă cu o dezbatere aprinsă pe tema identității etnice a cetățenilor săi, în contextul desfășurării Recensământului populației și locuințelor, care se va încheia pe 7 iulie 2023. Subiectul a căpătat o nouă dimensiune după declarațiile premierului României, Marcel Ciolacu, care a afirmat că „în Moldova sunt români, nu mai există moldoveni”, declarație ce a stârnit reacții atât în Republica Moldova, cât și din partea Rusiei.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat că se va declara român la recensământ, în timp ce președinta Maia Sandu a evitat să abordeze direct subiectul. În contrast, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și-a exprimat identitatea moldovenească, subliniind legăturile cu România.

Dezbaterea privind autoidentificarea etnică este amplificată de contextul politic și de apropiatele alegeri prezidențiale, care vor avea un impact semnificativ asupra orientării europene a țării. În timp ce unii politicieni și intelectuali moldoveni susțin necesitatea recunoașterii identității românești, partidele de opoziție considerate pro-ruse, precum Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon, își exprimă ferm poziția de menținere a identității și statalității moldovenești.

În ceea ce privește datele de la recensământul anterior din 2014, doar 7% dintre cetățeni s-au declarat români, în timp ce 75,1% s-au identificat ca moldoveni. Experții anticipează o creștere a numărului celor care se vor declara români în 2024, dar nu se așteaptă la schimbări majore în acest sens.

Această dezbatere despre identitatea etnică a cetățenilor din Republica Moldova continuă să fie un subiect sensibil și de interes geopolitic, cu implicații atât pentru relațiile bilaterale cu România, cât și pentru dinamica internațională în contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9769 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6557 RON
-0.01710
GBP
GBP: 5.9003 RON
-0.01300
HUF
HUF: 1.2566 RON
-0.00040
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1867 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---