Electromecanica Ploieşti a semnat cu Raytheon o scrisoare de intenţie pentru a începe fabricarea în România a rachetelor SkyCeptor
Ceremonia de semnare a avut loc la sediul MEAT în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea şi a altor experţi din cadrul instituţiei.
„Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare”, precizează sursa citată.
În cadrul întâlnirii, ministrul Oprea a declarat că industria de apărare românească are nevoie de investiții, schimburi de tehnologie și know-how. De asemenea, demnitarul a marcat că semnarea scrisorii de intenție reprezintă încă o dovadă a funcționării Parteneriatului Strategic cu SUA, România fiind interesată de consolidarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii, se mai arată în document.
Citește și:
România va cumpăra avioane de vânătoare F-35. Decizie luată în ședința CSAT
Israel evaluează răspunsuri la atacul Iranului
Israel a intrat în „stare de război”. Atacuri cu rachete au fost lansate din Fâșia Gaza
„Avem 19 operatori de Patriot. Rachetele Skyceptor produse în România pot fi achiziționate de orice stat care operează Patriot”, a declarat Tom Laliberty, președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, pentru publicaţia online Defense România.
În primă fază, componentele rachetelor SkyCeptor vor fi produse în SUA și Israel, apoi vor fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră.
Despre rachetele SkyCeptor
Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt optimizate pentru a doborî rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune, dar și alte tipuri de amenințări avansate.
Acest tip de rachetă este folosit de sistemul israelian de apărare antiaeriană David's Sling. În 2021, armata SUA anunţa că analizează caracteristicile interceptorul israelian SkyCeptor, cu raza medie de acţiune, ca opțiune viabilă pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare aeriană și antirachetă, potrivit Defense România.
Citește și:
SUA oferă Ucrainei ajutor militar de 275 milioane USD
Eșec în testarea rachetei Trident britanice
Război în Israel: mărturiile românilor despre iadul din Țara Sfântă
Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele.