Politic Social Externe

România va cumpăra avioane de vânătoare F-35. Decizie luată în ședința CSAT

schedule 11 apr. 2023, 15:03

România va cumpăra avioane de vânătoare F-35. Decizie luată în ședința CSAT
Pics-xl/Shutterstock

România a decis să va achiziționa avioane de luptă F-35 fabricate în SUA, fiind unele dintre cele mai avansate aparate de vânătoare. Decizia a fost luată marți, în ședința CSAT.

România cumpără avioane de luptă din SUA

În cadrul ședinței CSAT de marți, România a decis să achiziționeze avioane de luptă F-35 de la americani pentru a moderniza Forțele Aeriene Militare. Acestea sunt un model de avioane dintre cele mai avansate.

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a. Unul dintre subiectele de pe lista ședinței CSAT a fost dezvoltarea aviației militare a României.

„Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Achiziția de avioane F-35 era planificată încă din februarie 2023

Pe lângă capabilitățile de apărare a avioanelor menționate anterior se mai adaugă și capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Președintele României, Klaus Iohannis, a menționat încă din februarie 2022, că România intenționează să cumpere avioane militare americane de ultimă generație F-35.

„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a afirmat președintele într-un discurs la Câmpia Turzii.

În iulie 2021, prețul unui avion de luptă F-35A se ridica la aproximativ 80 de milioane de dolari, însă nu este specificat ce echipare include această sumă. Avioanele sunt fabricate de compania americană Lockheed Martin, unul dintre cei mai importanți realizatori în industria militare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---