Externe

Tensiuni crescute între NATO și Rusia la aniversarea a 75 de ani de la înființarea Alianței

schedule 04 apr. 2024, 15:05

Tensiuni crescute între NATO și Rusia la aniversarea a 75 de ani de la înființarea Alianței
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Jens Stoltenberg subliniază unitatea NATO la 75 de ani de la înființare, în timp ce tensiunile cu Rusia cresc.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanța menținerii unității în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în contextul în care organizația a sărbătorit 75 de ani de la înființare. În același timp, Kremlinul a declarat că relațiile dintre Rusia și NATO au ajuns la un nivel de "confruntare directă".

Stoltenberg a evidențiat că NATO este "mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată", menționând că Statele Unite, în cadrul NATO, au mai mulți prieteni și aliați decât oricare altă putere. Preocupările privind posibila revenire a lui Donald Trump la președinția SUA și potențiala reducere a angajamentelor de apărare colectivă au fost exprimate de statele europene membre ale Alianței.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat că unele state NATO sunt implicate în conflictul din Ucraina și a criticat extinderea infrastructurii militare a Alianței spre frontierele Rusiei. Peskov a descris NATO ca fiind un instrument de confruntare creat și condus de Statele Unite, care acum nu contribuie la securitate și stabilitate pe continent, ci reprezintă un factor destabilizator.

În contextul tensiunilor generate de invazia rusă în Ucraina, Stoltenberg a afirmat că "toți aliații din cadrul NATO sunt de acord că Ucraina va deveni stat membru". Această declarație vine în timp ce Rusia și NATO se confruntă cu o escaladare a tensiunilor, Kremlinul considerând că acțiunile Alianței constituie o provocare directă la adresa securității sale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---