Externe

Protestele fermierilor polonezi escaladează: Blocarea autostrăzii A12 la granița cu Germania

schedule 23 feb. 2024, 17:24

Protestele fermierilor polonezi escaladează: Blocarea autostrăzii A12 la granița cu Germania
NestorMN / Shutterstock

Agricultorii polonezi, nemulțumiți de politica agricolă europeană și de importurile de cereale din Ucraina, își extind protestele și anunță blocarea autostrăzii A12, o arteră de transport vitală între Polonia și Germania. Începând de duminică, în jurul orei 13:00 (12:00 GMT), aproximativ 700 de tractoare, combine și alte utilaje agricole vor fi folosite pentru a împiedica circulația în zona nodului rutier de la Swiecko, după cum relatează agenția DPA, preluată de Agerpres.

Protestul, la care se așteaptă să participe circa 1.500 de persoane, va avea loc în apropierea orașului polonez Slubice și este programat să continue până pe 20 martie. Autoritățile locale au anunțat că traficul va fi afectat în ambele sensuri, iar poliția germană din landul Brandenburg a avertizat că perturbările la graniță se vor resimți pe parcursul mai multor zile.

Acest demers vine ca răspuns la decizia ambasadorilor statelor UE de a aproba cererea Comisiei Europene de a permite importurile ucrainene fără restricții, în scopul de a susține Ucraina în conflictul cu Rusia. Polonia, alături de Ungaria și Slovacia, au votat împotriva acestei prelungiri și au instituit unilateral restricții asupra anumitor importuri ucrainene.

Premierul pro-european al Poloniei, Donald Tusk, a reiterat poziția țării sale, subliniind că interesele agricultorilor europeni nu pot fi sacrificate în ajutorul Ucrainei. Tusk a menționat că sunt posibile și alte măsuri pentru a controla mai eficient produsele agroalimentare care intră în Polonia din Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut provocările cu care se confruntă agricultorii, menționând că aceștia beneficiază de aproximativ 22 de miliarde de euro prin politica agricolă comună și că UE încearcă să crească exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Acțiunile fermierilor polonezi au stârnit reacții și din partea Ucrainei, care a solicitat Comisiei Europene să răspundă ferm la blocarea punctelor de frontieră și la protestele care au perturbat comerțul transfrontalier.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---