Locale

Premieră în România. În ce localitate se testează folosirea hidrogenului la aragaz

schedule 25 oct. 2023, 09:56

Premieră în România. În ce localitate se testează folosirea hidrogenului la aragaz
Foto: CRISTIAN NISTOR/AGERPRES

O companie de gaze testează, în premieră, pentru prima dată utilizarea unui amestec de hidrogen cu gaze naturale pentru consumatorii casnici. Specialiștii speră să aducă o astfel de soluție la nivel național pentru utilizarea amestecului la încălzirea locuințelor cum se întâmplă în țări precum Germania. Află în ce localitate din România se derulează proiectul pilot. 

În ce localitate din România se testează folosirea hidrogenului la aragaz

Aproximativ 50 de gospodării din Gorneşti, judeţul Mureş, au fost deja echipate cu instalaţii de încălzire pe gaz combinat cu hidrogen, în cadrul unui proiect pilot privind utilizarea hidrogenului ca și combustibil pentru un viitor mai sustenabil în domeniile de încălzire şi a transportului. 

„Dorim să experimentăm şi să verificăm cum afecteză o compoziţie de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale atât aparatele de utilizare, cât şi reţele de distribuţie pe oţel în acest caz”, a spus Cristian Ifrim, director general adjunct pe partea de gaz, pentru Observator
„Sunt tendinţe tot mai accentuate de a renunţa la combustibilul fosil, respectiv cărbunele, gaze naturale, lemn şi atunci ne-am pus problema ce se va întâmpla când aceşti combustibili nu vor mai fi disponibili, pentru că sunt resurse epuizabile”, a declarat Cristian Călin, manager de proiect, pentru sursa citată. 

Despre ce este vorba mai exact? Parțial se renunță la gazul metan și se completează cu hidrogen. Ideea de a reduce noxele și a face aerul mai curat a fost cel mai mare plus al ideii.

Testele au fost relizate de o echipă de specialişti care au dobândit experinţă în Germania, acolo unde acest amestec se foloseşte deja la încălzirea locuinţelor. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---