Social Sănătate

Premieră medicală în România! Transplant de inimă artificială reușit pentru o fată de 17 ani

schedule 28 sept. 2023, 09:55

Premieră medicală în România! Transplant de inimă artificială reușit pentru o fată de 17 ani
Gorodenkoff/Shutterstock

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş a anunțat că efectuat o operație de transplant de inimă artificială pentru o fată de 17 ani. Intervenția este o premieră în România.

Transplant de inimă artificială în România

"Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă.”, a declarat prof. dr. Horaţiu Suciu, Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş

Din cauza insuficienței cardiace fata avea nevoie de transplant. Medicii au recurs la transplantul de inimă artificială, intervenție de succes și care a devenit o premieră în România. În acest an au avut loc patru operații de implantare a unei inimi artificiale reușite și prima din România la un copil.

Medicul a ținut să le aducă mulțumiri celor din echipa IUBCvT Târgu-Mureș și profesorului Putnik din Belgrad care a asistat la intervenție. 

"Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea.
Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină", este finalul mesajului postat de medicul Horaţiu Suciu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---