Sănătate

Premieră medicală: Transplant de rinichi de porc modificat genetic la un pacient în viață

schedule 22 mar. 2024, 06:38

Premieră medicală: Transplant de rinichi de porc modificat genetic la un pacient în viață
Gorodenkoff/Shutterstock
Chirurgi din Boston au transplantat cu succes un rinichi de porc modificat genetic la un pacient uman, marcând un progres în xenotransplantare.

O echipă de chirurgi de la Massachusetts General Hospital din Boston a realizat o premieră medicală prin transplantarea unui rinichi de la un porc modificat genetic la un pacient uman în viață. Pacientul, Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, se recuperează bine după intervenția chirurgicală care a avut loc pe 16 martie și este așteptat să părăsească spitalul în curând.

Această procedură inovatoare marchează un pas important în domeniul xenotransplantării, care ar putea oferi o soluție la deficitul cronic de organe pentru transplant. Rinichiul special de porc a fost furnizat de compania eGenesis din Cambridge, Massachusetts, iar animalul a fost modificat pentru a elimina genele potențial dăunătoare pentru un primitor uman și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea.

Slayman, care anterior a suferit un transplant de rinichi uman și a fost dependent de dializă timp de șapte ani, a acceptat procedura ca o șansă nu doar pentru propria sa supraviețuire, ci și pentru a oferi speranță altor pacienți care așteaptă un transplant. În ciuda succesului inițial, medicii subliniază că este încă un teritoriu neexplorat și că pacientul va continua să ia medicamente anti-rejecție pentru a menține funcționalitatea noului organ.

Această realizare vine după ce, în septembrie 2021, a avut loc prima xenogrefă de rinichi de porc la un om aflat în moarte cerebrală, efectuată de chirurgi de la NYU Langone Hospital din New York. Progresele în acest domeniu deschid perspective noi pentru milioane de pacienți cu insuficiență renală la nivel global.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---