Social Economic

Învățătorii se pregătesc pentru marea întâlnire. Cât îi costă prima zi de școală, pentru a-și primi copiii așa cum trebuie

schedule 08 sept. 2023, 10:19

Învățătorii se pregătesc pentru marea întâlnire. Cât îi costă prima zi de școală, pentru a-și primi copiii așa cum trebuie
Foto: Captura video Sorin Gavriloiu

Mai este puțin până la marea întâlnire, căci luni va suna în clase primul clopoțel din acest nou an școlar. Dincolo de emoții și pregătirile părinților pentru copii, e agitație mare și pentru învățători, pentru a crea o primă întâlnire de neuitat cu școlarii din clasa zero. Dar prima zi de școală costă, iar banii vin din buzunarul dascălilor. 

Cât îi costă pe învățători prima zi de școală

Deși copiii vor ajunge în bănci abia luni, învățătorii de la Colegiul Național Bănățean din Timișoara lucrează de zor încă de acum două săptămâni pentru a-i primi pe copii așa cum se cuvine. 

„Am pregatit literele cu "bine aţi venit", vor fi lipite pe tabla, regulile clasei, strumfița, strumful, și bineînţeles, alfabetul cu literele de tipar. Din această vară îmi pregătesc, îmi caut materiale pentru că acum înainte de începerea şcolii mai avem şi altele, cum ar fi să pregătim sala de clasă”, a spus Nicoleta Meneși, învățătoare, pentru Observator

Însă pentru ca totul să fie în ordine, iar copiii să aibă de toate atunci când primul clopoțel va suna, învățătorii fac sacrificii financiare. Pentru un nou an școlar, dascălii trebuie să pregătească un buget de 1.500 - 2.000 de lei. 

„Prima zi de şcoală pentru învăţător diferă, în funcţie de ceea ce pregăteşte, dar e undeva la 1500-2000 de lei. Nu poţi să fii învăţător şi să nu ai o imprimantă. Hârtie, iar cu imprimată şi hârtie te descurci”, a mărturisit o învățătoare. 

În Clasa Albinuţelor alfabetul e deja pe bancă, iar doamna învățătoare a făcut şi ea economii pentru noul an şcolar. 

„M-am gândit să fie eficiente, până văd care le e nivelul. Noi în prima săptămână ne acomodăm, ne testăm. Ne-am pus deoparte. Ştiam ce ne așteaptă”, a declarat Dana Visu, învățătoare. 
„Tradiţia spune că învăţătoarea pregăteşte altfel de coifuri pe care le umple cu cadouri. Cadourile sunt aici. Urmează le legăm coifurile cu o fundita albă”, a spus Mihaela Gherasim, învățătoare. 

Ce discipline vor studia elevii clase pregătitoare?

Disciplinele care se vor preda la clasa pregătitoare sunt cuprinse, ca în cazul celorlalte clase, în 6 arii curriculare: Limba și comunicare, Om și societate, Matematică și științele ale naturii, Arte și tehnologii, Sport și sănătate, Consiliere și orientare. 

Mai clar, ei vor studia un număr de 9 discipline, cu finalități variate, care vor fi atinse prin abordarea unor conținuturi difersificate. De menționat este că elevii nu vor fi notați, urmărindu-se în mod special crearea unor deprinderi și dezvoltarea unor aptitudini necesare adaptării ulterioare la clasa I. 

Disciplinele pentru care au fost propuse proframe sunt: comunicare în limba română, educație pentru societate, matematică și explorarea mediului, muzica și mișcare, tehnologii de informare și comunicare, educație fizică și sport, religie, dezvoltare personală, arte vizuale și lucru manual.

Orar clasa pregătitoare

  • Comunicare în limba română - 5 ore pe săptămână
  • Limba modernă - 1 oră pe săptămână
  • Matematică și explorarea mediului - 4 ore pe săptămână
  • Religie - 1 oră pe săptămână
  • Educație fizică - 2 ore pe săptămână
  • Muzică și mișcare - 2 ore pe săptămână 
  • Arte vizuale și abilități practice - 2 ore pe săptămână
  • Dezvoltare personală - 2 ore pe săptămână
  • Opțional - maximum 1 oră pe săptămână

Numărul total de ore obligatorii pe săptămână, la clasa pregătitoare: 19

Număr maxim de ore pe săptămână: 20

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---