Social

Programări și liste de așteptare pentru donatorii de sânge, după majorarea tichetelor. „Avem donatori, dar nu îi putem primi pe toți”

schedule 11 ian. 2024, 09:17

Programări și liste de așteptare pentru donatorii de sânge, după majorarea tichetelor. „Avem donatori, dar nu îi putem primi pe toți”
Pressmaster/Shutterstock

Numărul donatorilor de sânge a crescut considerabil după ce valoarea tichetelor s-a majorat de la 67 la 280 de lei. Centrele de Transfuzii susțin că doritorii trebuie să se programeze, iar de multe ori sunt puși pe listele de așteptare.

Liste de așteptare pentru donatorii de sânge

Românii care doresc să doneze sânge trebuie să se programeze sau pot fi chemați în altă zi dacă nu vin în primele ore de la deschiderea Centrelor de Transfuzie. Programul de funcționare al centrelor este de la 7.30 până la 13.30, iar în weekend acestea nu sunt deschise. Astfel, există un număr limitat de persoane care pot fi preluate pentru a dona sânge.

Centru de Transfuzie din Capitală poate prelua zilnic, cel mult 300 de donatori. Cei care au programare au prioritate. Numărul donatorilor s-a dublat după ce valoarea tichetelor oferite s-a majorat de la 67 de lei la 280 de lei.

Persoanele care pot deveni donatori trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, să nu aibă nicio afecțiune cronică, să nu fie răciți sau să fi trecut recent printr-o intervenție chirurgicală. Înainte de a dona sânge, toți donatorii sunt consultați, le este verificat și nivelul de fier din sânge, iar abia după, dacă sunt eligibili, pot deveni donatori. 

Centru de Transfuzie din București preia donatori în intervalul orar 7:30 - 13:30, însă lista se poate închide mai devreme, deoarece nu există suficient personal și nici infrastructura nu îi ajută pentru a putea prelua toate programările. 

"Putem primi un număr limitat de donatori, în funcție de capacitatea pe care o avem. Restricționăm accesul în momentul în care atingem un număr maxim de donatori pe care putem să îi gestionăm. Noi facem ce putem în programul de lucru. Pe viitor ar fi important să se suplimenteze numărul angajaților pentru a avea și schimbul doi", a declarat Lucia Grijac, Centrul de Transfuzie București. 

Un program limitat au și centrele de transfuzii din spitale, care sunt închise în weekend și zilele libere.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---