Palatul Victoria, emblematic pentru arhitectura Bucureștiului și sediul Guvernului României, se pregătește pentru un amplu proces de reabilitare, așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Lucrările sunt programate să înceapă la începutul anului viitor, iar în perioada de reabilitare, activitățile guvernamentale se vor desfășura într-un corp de clădire din Palatul Parlamentului.
Această mutare temporară este necesară pentru a permite executarea lucrărilor de reabilitare, care sunt esențiale pentru conservarea și îmbunătățirea stării clădirii ce a suferit deteriorări de-a lungul timpului. Reabilitarea Palatului Victoria este posibilă datorită fondurilor europene, iar suma alocată pentru acest proiect este încă în discuție, dar se estimează că se va ridica la zeci de milioane de euro.
Citește și:
Se majorează valoarea tichetelor de masă! Ciucă: „Am început demersurile”
Restaurarea Turnului Alb, la un pas de finalizare după mai bine de 150 de ani
Noi șantiere pentru înlocuirea conductelor de termoficare în Capitală. Ce zone sunt vizate
În contrast cu planurile de renovare a Palatului Victoria, premierul a respins propunerea de reabilitare a Vilei Lac 1, considerând suma de 56 de milioane de euro drept nejustificată în contextul actual. Astfel, prioritățile guvernului se axează pe proiecte care aduc beneficii directe și sustenabile pe termen lung.
Clădirea Palatului Victoria, care a fost inclusă în Lista monumentelor istorice în 2004, reprezintă o parte importantă din patrimoniul național și a fost martoră la numeroase evenimente istorice. Construită inițial pentru Ministerul de Externe, clădirea a găzduit Consiliul de Miniștri în timpul perioadei comuniste și a devenit sediul Guvernului României după Revoluția din 1989.