Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Capitalei, arhitectul Alexandru Pânișoară, a subliniat necesitatea unei strategii eficiente pentru salvarea monumentelor istorice din București, aflate într-o stare avansată de degradare. În contextul Zilei Internaționale pentru Conservarea Monumentelor, Pânișoară a evidențiat că în Capitală există 2.651 de monumente pentru care nu se verifică respectarea obligațiilor legale și a criticat inabilitatea administrativ-politică actuală de a gestiona această problemă.
Pânișoară a menționat că este nevoie de o finanțare împărțită între proprietari, Primăria Generală și Ministerul Culturii, și a propus modificarea legii pentru a trage la răspundere proprietarii care lasă monumentele să se degradeze. El a subliniat că pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor de patrimoniu din București sunt necesare miliarde de euro și că soluția implică un parteneriat public-privat, așa cum a inițiat la Institutul Național al Patrimoniului.
Citește și:
56 de candidați luptă pentru primăriile Capitalei
Alexandru și Mirela Vaida, 14 ani de căsnicie. Ce surpriză le-au pregătit cei trei copii
În plus, Pânișoară a identificat o altă problemă majoră: incertitudinea dreptului de proprietate asupra unor imobile, cauzată de sute de dosare de retrocedări nerezolvate, care contribuie la degradarea monumentelor. A sugerat stabilirea unor termene limită pentru pronunțarea deciziilor judecătorești în aceste cazuri, pentru a accelera procesul de restaurare.