Auto

Când încetează polițele de asigurare emise de Euroins. Ce trebuie să facă toți asigurații companiei falimentare

schedule 05 sept. 2023, 10:38

Când încetează polițele de asigurare emise de Euroins. Ce trebuie să facă toți asigurații companiei falimentare
Foto: Shutterstock

Datoria pe care a strâns-o compania falimentară Euroins este de 5 miliarde de lei. Peste 1,5 milioane de șoferi au polițe RCA în vigoare la Euroins, 700.000 au asigurări de sănătate, iar 200.000 la locuințe. Guvernul a prelungit, până în luna decembrie a acestui an, valabilitatea polițelor Euroins. Până atunci, toți asigurații la această companie sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare. 

Poliţele de asigurare emise de Euroins încetează la data de 8 decembrie 2023

Casa de insolvență CITR a terminat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins. În cele aproape 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declarații de creață ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a face tabelul creditorilor.

Conform CITR, tabelul creditorilor conține, până acum, peste 1.100 de declarații de creanță, iar creanțele scadente însumează, până în prezent, 600 milioane de lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei.

„CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins. În cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declaraţii de creanţă ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor.
Totodată, echipa CITR a realizat inventarierea activelor şi a demarat licitaţii publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat şi a denunţat aproximativ 1.000 de contracte şi a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active şi numerar”, anunţă CITR.

Totodată, la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în fața instanțelor naționale.

„Tabelul creditorilor conţine, până în prezent, peste 1.100 de declaraţii de creanţă, iar creanţele scadente însumează, până acum, 600 mil lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei. O parte din această sumă reprezintă datorii potenţiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment şi care nu sunt certe”, a spus Alina Popa, coordonatorul echipei care gestionează falimentul Euroins. 

Polițele de asigurare emise de Euroins încetează, potrivit ultimelor modificări legislative, pe 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv data de 5 februarie 2024 pentru asigurările de garanții, aceasta din urmă fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceste date, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurăre. 

Orice persoană păgubită poate adresa FGA o cerere de despăgubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA în maximum 90 de zile de la data la care hotărârea de faliment va rămâne definitivă, dar nu mai mult de 90 de zile de la data la care i s-a născut dreptul de recuperare a datoriei.

Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, va fi necesară formularea unei cereri de plată la FGA.

Oamenii care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins încă pot depune declarație de creanță, conform legii. Persoanele care vor obține o sentință împotriva Euroins pot depune declarația de creanță la Tribunalul București în 10 zile de la obținerea acesteia. 

Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări

Euroins, una dintre cele mai mari companii din asigurări, avea cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA. În luna martie a anului 2023, Euroins deținea aproape 27% din piața RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polițe RCA Euroins erau în vigoare, iar acum 1,6 milioane încă sunt valabile.

Pe 9 iunie 2023, instanța a dispus deschiderea procedurii de faliment a Euroins, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Potrivit mandatului legal, CITR gestionează lichidarea companiei prin următoarele demersuri: identificarea activului şi pasivului companiei falimentare şi recuperarea sumelor pe care compania este îndreptăţită să le obţină pentru a le oferi mai departe creditorilor săi, fie angajaţi, păgubiţi sau parteneri de afaceri.

De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificării cauzelor falimentului şi, dacă este cazul, formularea unor acţiuni la judecătorul sindic de atragere a răspunderii persoanelor responsabile.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---