Externe

SUA avertizează Ucraina să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice ruse

schedule 22 mar. 2024, 12:27

SUA avertizează Ucraina să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice ruse
FP Creative Stock / Shutterstock
SUA avertizează Ucraina să oprească atacurile cu drone asupra Rusiei, temându-se de represalii și impactul asupra prețurilor petrolului.

Statele Unite au transmis un avertisment Ucrainei să înceteze atacurile cu drone asupra infrastructurii energetice rusești, potrivit unor surse citate de Financial Times și Reuters. Oficialii americani exprimă îngrijorarea că aceste atacuri ar putea declanșa represalii din partea Rusiei și ar putea conduce la creșterea prețurilor petrolului la nivel mondial. Începând cu 12 martie, când Ucraina a intensificat atacurile, prețul petrolului a crescut cu aproape 4%, ceea ce ar putea avea repercusiuni asupra popularității președintelui Joe Biden în contextul campaniei electorale din SUA.

Atât Rusia, cât și Ucraina, au utilizat drone pentru a viza infrastructuri critice și instalații militare în conflictul care durează de peste doi ani. Defence Express, o publicație militară ucraineană, a raportat că Ucraina a atacat până la 13 rafinării rusești în diferite regiuni ale Federației Ruse în acest an, majoritatea atacurilor având loc în ultimele săptămâni. Pierderile estimate ale Rusiei din aceste atacuri se ridică la aproximativ 600.000 de barili de petrol pe zi, afectând veniturile esențiale pentru finanțarea eforturilor de război ale Moscovei.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării ucrainean, a declarat că atacurile au vizat infrastructuri de prelucrare și de stocare și că acestea vor continua pentru a limita exporturile de țiței rusesc și aprovizionarea cu combustibil a trupelor rusești. Ca răspuns la aceste atacuri, Rusia a efectuat recent cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene, lăsând peste un milion de ucraineni fără electricitate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---