Social Auto

Milioane de șoferi români nu vor mai putea circula cu mașina peste hotare începând din luna decembrie

schedule 18 sept. 2023, 17:07

Milioane de șoferi români nu vor mai putea circula cu mașina peste hotare începând din luna decembrie
BLACKWHITEPAILYN/Shutterstock

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat că asigurările emise de Euroins vor fi valabile până la data de 7 decembrie 2023.

Șoferii români pot circula cu mașina în afara țării dor până la începutul lunii decembrie

Asigurările Euroins, emise înainte de intrarea în procedura de faliment vor fi în continuare valabile, dar pentru mai puțin de trei luni. Termenul de valabilitate al acestora a fost prelungit cu 90 de zile. Prin urmare, asigurările vor fi valabile până la data de 7 decembrie inclusiv la ieșirea din țară.

Conducătorii auto români care se află în străinătate sunt îndemnați să își facă din timp altă poliță, pentru ca la revenirea în țară să nu se aleagă cu amenzi usturătoare. În jur de 1,8 milioane de șoferi români dețin o astfel de poliță de asigurare. Aceștia vor fi nevoiți să o schimbe cu două luni înainte de expirarea termenului acesteia.

Pentru eventualitatea unui control în afara granițelor, important este ca polița RCA să fie valabilă, nefiind relevant pentru organul străin că asiguratorul a intrat într-o procedură de faliment, atâta timp cât polițele sunt încă valabile. Dincolo de 7 decembrie însă, șoferii ar trebui să poată prezenta o altă poliță de asigurare”, potrivit avocatnet.ro.

Șoferii vor fi nevoiți să prezinte la controlul de frontieră următoarele acte:

  • permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus
  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului
  • dovada inspecției tehnice periodice (la trecerea frontierei trebuie să fie încă valabilă).
"La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea/pașaport), potrivit normelor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980, conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice[1].
Totodată, precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.).
[1] Care trebuie să fie valabilă în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei, confirmată prin documente corespunzătoare, normă prevăzută de art. 10 alin. (1) din O.U.G. 195/2002", transmite politiadefrontiera.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---