Social

Transportatorii români, revoltați de polițele RCA: ”Nu poți fi competitiv în România când noi plătim 18.000-20.000 de lei RCA”

schedule 18 ian. 2024, 07:52

Transportatorii români, revoltați de polițele RCA: ”Nu poți fi competitiv în România când noi plătim 18.000-20.000 de lei RCA”
TikTok

Transportatorii români încă protestează pe drumurile naționale din România și cer autorităților să intervină pentru a le soluționa revendicările. Aceștia spun că nu pot concura cu firmele din Europa în timp ce prețul polițelor RCA costă și 20.000 de lei în România.

Transportatorii români se plâng de polițele RCA

Transportatorii din România susțin că le este imposibil să activeze în condițiile în care aceștia achită polițele RCA și câte 20.000 de lei, în timp ce o firmă din Polonia achită de 5 ori mai puțin.

”Lucrez de 18 ani în această meserie. Sunt momente în care simți că nu mai poți, având în vedere concurența pe piața europeană. Și având în vedere concurența noastră cu Polonia, Lituania și Germania, costul per kilometru e la virgulă în acest moment. Când noi plătim 18.000-20.000 de lei RCA și o firmă din Polonia plătește 2.000-4.000 de lei, nu poți fi competitiv în România, iar noi nu ne putem transporta mărfurile”, a declarat Matei Ilie.

Președintele Federației Operatorilor de Transport, Augustin Hagiu, a declarat că deși există o plafonare, aceasta nu se aplică pentru toată lumea.

”Am avut un tarif de primă RCA de la primul protest, din 2016, care a funcționat ok, dar și dispariția din piață a unui număr de doi jucători importanți, care a condus la concentrarea unui portofoliu de clienți către un număr mai mic de asiguratori. Evident, când concentrezi și te duci către o zonă de tip oligopol, și piața nu mai e controlată de trei, în momentul acela lucrurile au început să explodeze”, precizează Hagiu.

Președintele Federației Operatorilor de Transport precizează că lucrurile au început să se înrăutățească odată cu plafonarea din anul 2022, atunci când Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat regulile cu privire la stabilirea tarifului de referință.

”A intervenit în 2022 o plafonare. În raport cu acea plafonare, noi ne-am opus, spunându-le că nu este corect s-o facă pe un alt principiu față de 2016, când a plafonat la valoarea tarifului de referință publicat pe site-ul ASF. De data asta, ei au venit și au spus că plafonăm la valoarea tarifelor practicate de asiguratori”, spune Augustin Hagiu.

Prin urmare, un asigurator poate vinde către doi clienți, pe aceeași clasă de bonus malus, B0, o poliță RCA începând de la 4.000 de lei până la 19.000 de lei. Sistemul bonus malus a fost introdus cu scopul de a stimula responsabilizarea în trafic. Cu ajutorul acestui sistem sunt recompensate persoanele care conduc prudent, iar cei care produc accidente sunt penalizați.

Totodată, Augustin Hagiu a mai subliniat că a fost necesar să se consulte mai mult timp cu cei din Consiliul director al patronatului pe care îl conduce, deoarece ”dezinformarea din stradă este foarte mare”.

”Așa ceva (protestul – n.r.) nu ar trebui să se mai repete, pentru că riscul de derapaj este uriaș. Când am primit invitația de la dumneavoastră, mi-a trebuit un sfert de oră să mă consult cu consiliul meu director, să analizez prezența aici, în direct. De ce? Pentru că, venind aici, eu risc să se spună că îmi fac imagine, deși nu mai am nevoie. Să mi se spună că vin să confisc protestul. Responsabilitatea mea este uriașă, ca lider de patronat, să fac jocul între cei aflați în stradă – unde dezinformarea e atât de agresivă. Nouă ni s-au tăiat canalele de comunicare cu cei care ar fi trebuit să discute cu presa”, susține Hagiu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---