Politic

Premierul Ciolacu, ultima zi în SUA: vrea ca giganții de la Lockheed Martin să investească în România. Ce speră să obţină şi de la Google

schedule 06 dec. 2023, 09:20

Premierul Ciolacu, ultima zi în SUA: vrea ca giganții de la Lockheed Martin să investească în România. Ce speră să obţină şi de la Google
Foto: Marcel Ciolacu/Facebook

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marți, la Washington, cu reprezentanţii Lockheed Martin, gigantul american din industria de apărare, dar şi cu şefii companiei Google.

La întâlnirea cu reprezentanții companiei Google, delegația română și-a exprimat intenția ca gigantul tehnologic să investească în România așa cum a făcut-o și în alte state europene și să creeze un centru de date, ceea ce ar înseamna mii de locuri de muncă pentru noi. 

Ciolacu a avut întâlniri și cu senatori, și cu membri ai Camerei Reprezentanților, iar temele abordate au fost legate de securitatea în zona Mării Negre, dar și investiții americane în industria de apărare din țara noastră. 

Investiţiile americane în industria de apărare a României depind de votul Congresului, de aceea Marcel Ciolacu a ajuns la Capitoliu pentru a purta discuţii în perioada în care în SUA se decide bugetul pentru anul următor. 

Șeful Executivului a declarat marţi că un subiect discutat cu reprezentanţii Lockheed Martin vizează realizarea unui „joint venture” cu compania americană pe teritoriul României privind mentenanţa şi reparaţiile capitale la avioanele F16.

„Ştim cu toţii de programul de training al piloţilor, în primul rând români, dar şi ucraineni, împreună cu Olanda şi cu compania Lockheed Martin.
A fost normal că am avut o vizită astăzi de dimineaţă şi discuţii, fiindcă totul s-a realizat, cred că şi datorită domnului ministru al apărării, domnul Angel Tîlvăr, foarte repede, tot demersul a durat câteva luni şi deja este operaţional acest program.
Am discutat ca pentru mentenanţele la F-16, în momentul acesta, şi reparaţiile capitale să se facă un joint venture, pe teritoriul României. Deja există o colaborare cu Lockheed Martin pentru sistemul de mentenanţe, dar dorim să extindem un pic aria de interes", a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu contează pe sprijinul Congresului american pentru includerea României în Programul Visa Waiver. 

De la Washington, Marcel Ciolacu a plecat cu un autocar spre New York, unde va avea întrevederi cu alţi înalţi oficiali americani.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---