Externe Economic

Vicepreședintele BCE subliniază dependența politicii monetare de datele economice

schedule 20 mar. 2024, 11:27

Vicepreședintele BCE subliniază dependența politicii monetare de datele economice
Foto: Shutterstock
Luis de Guindos de la BCE avertizează asupra inflației persistente în servicii și impactul salariilor asupra economiei.

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, a declarat că deciziile privind politica monetară în zona euro sunt strâns legate de datele economice și a avertizat asupra persistenței inflației în sectorul serviciilor. Într-un interviu acordat publicației elene Naftemporiki, de Guindos a menționat că inflația serviciilor este mai persistentă datorită intensității muncii și protecției împotriva competiției externe. Acesta a adăugat că evoluția salariilor, care în prezent se situează în jurul valorii de 5%, împreună cu scăderea productivității, reprezintă riscuri majore pentru economie.

Vicepreședintele BCE a subliniat că nivelul dobânzii de referință este principalul instrument de politică monetară și că deciziile privind dobânzile nu sunt dependente de o anumită dată, ci de datele economice. De Guindos a precizat că BCE nu a stabilit când va începe reducerea dobânzii de referință și că în iunie vor fi disponibile noi proiecții care vor facilita discuțiile privind ajustarea politicii monetare.

Referindu-se la alegerile prezidențiale din SUA și la alegerile din Europa, Luis de Guindos a afirmat că BCE respectă procesele democratice și este pregătită să se adapteze la deciziile societăților. O anchetă este în curs pentru a stabili condițiile exacte ale incidentului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---