Uniunea Europeană a consolidat regimul de sancțiuni împotriva Rusiei prin adoptarea celui de-al 13-lea pachet, în contextul agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei. Pachetul, anunțat de președinția belgiană a Consiliului UE, este considerat unul dintre cele mai ample adoptate până în prezent și va fi oficializat pe 24 februarie, marcând doi ani de la începutul conflictului.
Conform declarațiilor oficiale, noul set de restricții nu vizează noi sectoare economice din Rusia, ci se concentrează pe aproape 200 de persoane și entități juridice. Acestea includ companii și persoane legate de complexul militar-industrial rusesc, precum și cele implicate în traficul și răpirea copiilor ucraineni. Printre entitățile vizate se află și o firmă nord-coreeană și una belarusă.
Citește și:
Uniunea Europeană și SUA intensifică sancțiunile contra Rusiei
Noile norme Euro 7, la fel ca normele Euro 6. Franța și Italia, presiuni asupra statelor UE
Miere românească „made in China”. Cum sunt păcăliți cumpărătorii
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat determinarea UE de a diminua capacitatea militară a Rusiei, menționând în mod specific reducerea accesului la drone. Noile sancțiuni vizează lanțul de aprovizionare pentru fabricarea acestor dispozitive, cu o atenție specială acordată rețelei de achiziții care sprijină armata rusă. În acest cadru, trei companii chineze și o firmă cu sediul în Hong Kong au fost adăugate pe lista sancțiunilor.
Această decizie vine în urma cererilor repetate din partea Ucrainei și a partenerilor săi pentru identificarea de noi modalități de a impune sancțiuni Rusiei, care a reușit să-și sporească producția de echipament militar, inclusiv drone, tancuri și muniții.
Uniunea Europeană a reînnoit, de asemenea, pentru o perioadă de șase luni, regimul actual de sancțiuni care cuprinde aproximativ 2.000 de persoane și companii. Aceste măsuri continuă să exercite presiuni asupra Kremlinului, în încercarea de a răspunde agresiunii ruse și de a susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Citește și:
Lufthansa introduce suprataxă pentru biletele de avion!
Proteste ale fermierilor polonezi și cehi
Păstrăm importurile de cereale ucrainene. Daea: „Fermierii români se întreabă cum România nu poate”